Csak a magyarok negyede bízik a bankokban

Vágólapra másolva!
A középkorúak jobban bíznak a német bankokban, mint a magyarokban. Akinek sok pénze van, az jobban bízik, akinek sok hitele van, az bizalmatlanabb.
Vágólapra másolva!

Felmérést készített az Azénpénzem.hu és a Xallis arról, mennyire bíznak a magyarok a bankokban. Az eredmény szerint a német bankokat egy kicsivel megbízhatóbbnak tartják, mint a magyarokat - írja Azénpénzem.hu. A kép azonban életkor szerint nagy különbségeket mutat. A 70 év felettiek 42 százaléka bízik a magyar bankokban, de a fiatalkorúak is nagyjából így gondolkodnak (35 százalékuk szavaz bizalmat nekik). A 18-50 évesek 31 százaléka azonban a német bankokra szavaz. Az összesített számok (a felmérésben például osztrák, amerikai vagy olasz bankokra is lehetett szavazni) szerint alig több mint minden negyedik magyar voksol hazai bankra.

A válaszok alapján a bankok vidéken jobb helyezéseket értek el. Magyarországon működő hitelintézetekről ugyanis mindössze a megkérdezettek öt százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem bízik bennük. A teljes mértékű bizalom aránya sem túl magas, de még így is háromszor annyian vannak, mint a teljesen bizalmatlanok. A legmagasabb jövedelmű háztartások a végletek felé tolódnak el. A teljes bizalom aránya a 1,5 millió forint felett keresők körében 26, a totális bizalmatlanság pedig 15 százalék. Életkor szerint viszont nem látható markáns különbség.

A bankokat leginkább elutasítók az egymillió forintnál nagyobb kölcsönnel, a tartozással egyáltalán nem rendelkezők, valamint a törlesztésben három hónapnál jobban elmaradók között vannak a legtöbben - egyaránt 7-8 százalék. Az átlagos bizalmi pontszám (a legmagasabb bizalom 10 pontot ért) a hitel nagysága és a fizetési gondok alapján 5,8 és 7,2 között mozog. Érdemes kiemelni, hogy az egymillió forintnál kevesebbel tartozó, de fizetési nehézségekkel küzdő adósok is 7,1 pontot adtak a bankoknak.