A jegybank egy éve folyamatosan nyes a kamaton

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően 4 százalékra vágta az alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. Ez volt sorozatban a tizenkettedik csökkentés.
Vágólapra másolva!

Kedden 4 százalékra csökkent az alapkamat, miután az előző 12 hónapban folyamatosan 0,25 százalékpontot vágott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A júliusi döntés különlegessége, hogy ez az első olyan, amely után megszólal Matolcsy György jegybankelnök, aki elnökké válása óta sosem kommentálta hivatalosan a monetáris tanács döntését. Az ülésről mindig csak a szokásos közleményt adták ki, ebből tájékozódhatott a piac, hogy miért gondolta helyesnek a tanács a lépését.

A befektetők számára érdekes lehet, hogy Matolcsy mit mond, de a sajtótájékoztatóval talán arra is lehetőség nyílik, hogy a jegybankelnök kifejtse véleményét a kormány devizahiteles-mentőcsomagjáról. Matolcsy délután 3-kor kezdi el a sajtótájékoztatót, amelyről az Origo is tudósít majd.

A keddi döntés nem lepte meg a piacot. A Reuters legutóbbi felmérése szerint az elemzők 3,75-4 százalék közé várták a kamatcsökkentés alját. Az MTI által megszólaltatott londoni elemzők megosztottak voltak abban, hogy meddig megy el a jegybank, de abban egyetértettek, hogy júliusban még csökken a magyar kamat.

"Nem meglepő az újabb kamatvágás, a kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor vannak kérdőjelek" - fogalmazott Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője a mai kamatdöntést követően. A folytatás azért bizonytalan szerinte, mert az újabb vágáshoz kellene a támogató nemzetközi környezet. Ez azonban az amerikai jegybank élénkítő programjának lezárása vagy a magyar kormány devizahiteles akciója miatt megszűnhet.

A Takarékbank elemzése szerint egy újabb vágás már indokolatlanul felerősítené a stabilitási kockázatokat, ezért csak akkor érdemes tovább vágni, ha a külső környezet egyértelműen javul. A gyorselemzésük szerint a jegybankban is érzik, hogy kritikus pontra érkeztek, ezért jön Matolcsy sajtótájékoztatója. Az Equilor a piaci mutatók alapján azt írta, jöhet még egy kamatvágás.

A Capital Economics előzetesen azt írta, "jó esély" van arra, hogy a keddi (akkor még csak várt) vágással véget ér az MNB kamatcsökkentési ciklusa. Ezzel szemben a Bank of America-Merrill Lynch elemzői azzal számolnak, hogy 2014-ben is folytatódik még a csökkentési periódus egészen addig, amíg el nem érik a 2,5 százalékos alapkamatot.

A Barclays bankcsoport elemzésében arról írt, hogy az alacsony magyar infláció miatt van még tér a csökkentésre, ez alapján 3,5 százalékra várják a kamatcsökkentés alját. Azzal érveltek, hogy a jelenleg várható 2,2-2,5 százalék körüli infláció és a 4 százalék fölötti kamatkörnyezet túl nagy reálkamatot (a kettő különbözete) jelent, a kamatcsökkentéssel pedig ez mérsékelhető. Júniusban 1,9 százalék volt az infláció üteme, az évre 2 százalék körül alakuló drágulást vár a piac, jövőre pedig szintén 3 százalék körül maradhat.

Az alapkamat tavaly augusztus óta folyamatosan csökkent, a kormánypárti delegáltak minden hónapban 0,25 százalékpontos csökkentést szavaztak meg. Ennek eredményeként a betéti és a hitelkamatok is csökkentek.

Az euró 295 forintnál járt a döntés nyilvánosságra hozatala előtt negyed órával a reggeli 294 forinthoz képest. A döntés utáni első negyedórában a forint némileg visszaerősödött.