Felvásárolná a legjobb domain neveket az Amazon

Vágólapra másolva!
Az Amazon internetes kereskedőóriás úgy tűnik, maga az Amazonas sem tudja megakadályozni abban, hogy felvásárolja a legjobban eladható top level domain neveket. A cég által felvásárolni kívánt TLD-k között olyan aduászok vannak, mint a .shop vagy a .wow. Mindezt azután jelentették be, hogy a domain nevek kezelésével megbízott nonprofit szervezet, az ICANN úgy döntött: a cég nem veheti birtokba a .amazon végződést.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervek szerint az Amazon innovációs és üzletfejlesztési célokra használta volna a domaint, ám erre a döntés értelmében nem kerülhet sor. Ugyan hivatalos indoklást nem hoztak nyilvánosságra, a szakértők úgy spekuláltak, hogy az ICANN azért hozott elutasító határozatot, mert a ha a cég venné birtokba a .amazon TLD-t, az Amazonas menti országok érdekeit sértené (az angol nyelvben magát a folyót is Amazon-nak hívják). Az ICANN döntése ugyan még nem végleges, de a tapasztalatok szerint szinte biztosra vehető a negatív végkimenetel – ezzel pedig az Amazon egy értékes üzleti lehetőségtől esik el.

Az Amazon egyébként a saját neve mellett még mintegy nyolcvan top level domaint szeretne megvásárolni, köztük a .wow, .kindle és .shop neveket, de számtalan kínai és japán TLD-re is szeretné rátenni a kezét, amelyek sorsa a későbbiekben dőlhet el.

Agresszív domain-politika

Az óriáscég már korábban kihívta maga ellen az amerikai kiadók szövetségének haragját azzal, hogy bejelentette igényét a .read és a .book domainekre is. Akárki nyeri is el végül az egyes TLD-k használati jogát, az első sorban a licensz átadásával, nem pedig magával a használattal szerezhet vele óriási üzleti potenciált. Tuvalu például komoly összeget zsebel be a tulajdonában lévő .tv domainek bérbeadásával.