Matolcsy: folytatódik a kamatvágás!

Vágólapra másolva!
A kamatcsökkentési ciklus folytatását jelentette be Matolcsy György jegybankelnök délutáni sajtótájékoztatóján. Ha azt a nemzetközi pénzpiaci hangulat is lehetővé teszi, akár 3-3,5 százalék közé is mérséklődhet az irányadó ráta nagysága. Továbbá azt is hozzátette, hogy a jövőben akár 25 bázispontnál kisebb mértékben is változtathatnak majd az alapkamaton, valamint az Európai Központi Bankot követve előretekintő iránymutatással is szolgálnak majd a monetáris politikával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Stratégiai döntésekez hozott a jegybank

Stratégiai döntéseket hozott a magyar jegybank monetáris tanácsa, kezdte beszédét Matolcsy György délutáni sajtótájékoztatóján. Kijelentette, hogy egyértelmű volt a monetáris tanács tagjai körében a kamatcsökkentési ciklus folytatása. Ahogy korábban mi is megírtuk, ma délutáni ülésén az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB.

A jegybankelnök elmondta, hogy az Európai Központi Bankhoz hasonlóan a jövőben előretekintő iránymutatást adnak majd az alapkamat meghatározásával kapcsolatban. Ennek keretében 3 feltételt figyelnek, méghozzá a közép távú inflációs kilátásokat, a pénzügyi stabilitási kritériumokat és a reálgazdaság helyzetét. A kamatvágásokat segítheti, ha a költségvetési hiány 3 százalék alatt tud maradni, vagy például ha az államadósság csökken. Ezek mellett viszont figyelembe veszik azt is, ha nagy kilengések mutatkoznak a forint árfolyamában.

Akár 3 százalékig is folytatódhat a kamatvágás

A monetáris tanács megítélése szerint a kamatcsökkentési ciklusnak valahol 3-3,5 százalék között lehet a vége, mondta el Matolcsy György, azt is hozzátéve, hogy akár kisebb lépésekben is megvalósulhatnak majd a kamatcsökkentések. Ugyanis a 4 százalék alatti kamatkörnyezetben akár 10 bázispont körüli lépések is elképzelhetőek.

A gazdasági fordulatnak még csak a legelején vagyunk, amit meg kell erősíteni, és ezt a jegybank a kamatcsökkentési ciklus folytatásával tudja legjobban segíteni. Ráadásul inflációs nyomástól sem kell tartani, így a 3 százalékos inflációs célt lazább monetáris politikával is el lehet érni.

"A magyar monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja." Ha pedig a következő hónapokban a pénzügyi piaci környezet változékony lenne, az akár indokolhatja majd a kamatcsökkentések ütemének megváltoztatását is, olvasható a jegybank közleményében.

Matolcsy György szerint egyértelmű a tavaly augusztus óta tartó kamatcsökkentési ciklus sikeressége is. Ezt az is alátámasztja szerinte, hogy az irányadó ráta csökkentését a hitelkamatok azonos mértékű mérséklődése követte, valamint az állampapírpiacon is folyamatos hozamcsökkenéseket lehetett látni, olyan rövidebb periódusokat leszámítva, mint például a a Fed eszközvásárlási programjának visszafogásával kapcsolatos félelmek időszaka május végén.

Rántottak egyet a forinton

A sajtótájékoztatót azzal fejezte be Matolcsy György, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövőben óvatos, konzervatív monetáris politikát folytat majd, ugyanúgy ahogyan tette azt az eddigiekben is.

A beszéd alatt hirtelen nagyot rántottak a forinton, amivel az euróval szembeni árfolyam egészen a 296-os szint fölé ugrott.

EUR/HUF árfolyama

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu