Nincs megállás, újból vágott a jegybank

Vágólapra másolva!
4 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, miután a vártnak megfelelően 25 bázisponttal vágta vissza a monetáris tanács az irányadó rátát. 15 órától Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót tart majd, ami azért kiemelt jelentőségű, mert kinevezése után bejelentette, hogy csak stratégiai fontosságú döntések esetén fog erre sor kerülni.
Vágólapra másolva!

Új történelmi mélypontra 4 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, miután a mai ülésén 25 bázisponttal vágta vissza az irányadó rátát a monetáris tanács. Ez sorozatban már a tizenkettedik alkalom volt, amikor lejjebb került az alapkamat.

Ma 15 órától Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót tart, ami azért nagy jelentőségű, mert kinevezése után bejelentette, hogy csak stratégiai fontosságú döntések esetén fog erre sor kerülni.

Forrás: investor.hu

A döntés nem okozott túl nagy meglepetést, mivel az elemzők többsége ilyen mértékű mérséklésre számított, hiszen az inflációs kilátások a 3 százalékos cél alatti fogyasztói árindexet valószínűsítenek. Emellett pedig a nemzetközi piaci hangulat is javult az elmúlt időszakban, ami szintén megerősíthette a döntést. Ben Bernake ugyanis múltheti szenátusi meghallgatásán igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy a Fed kötvényvásárlási programját csak akkor mérséklik, ha azt a gazdaság javulása megengedi.

A meglepetést nem okozó hírre a forint árfolyama érdemben nem is reagált, továbbra is a 294,8 körül ingadozik az euróval szembeni árfolyam. Délelőtt jól sikerült a 3 hónapos DKJ-aukció, ugyanis a meghirdetett 50 milliárd forintra közel 135 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, így az elfogadott mennyiséget is 60 milliárdra emelték. A nagy érdeklődésnek köszönhetően 4,02 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 9 bázisponttal alatta marad a múlt heti aukciós hozamnak.

EUR/HUF árfolyama

Forrás: investor.hu