Újra 295 felé tart a forint

Vágólapra másolva!
Ismét 295 fölött mozog a forint árfolyama, a tegnapi erősödés után állt ismét gyengülő pályára a forint az euróval szemben.A forint 296 fölé került kora délután, miután Matolcsy György jegybankelnök megtartotta a sajtótájékoztatóját. A forintról és az MNB által bejelentett változásokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.
Vágólapra másolva!

A tegnapi erősödés után - ha nem is jelentős mértékben - irányt váltott a forint. A293-as szintről megközelítette a 295-öt. Eközben az EUR/USD kurzus jelentősen nem mozdult, így az az alap összefüggés miszerint általában az USD és a HUF ellenkező irányba mozog az EUR-hoz képest, most nem lehet ok.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

A magyar CDS is jelentősen csökkent az utóbbi időben és az állampapír aukciók is sikeresek voltak. Jelentős piaci hír csak a mai kamatdöntést követő tájékoztató szereplője Matolcsy György személye lehet, aki hivatalba lépése óta csak helyettesei tartottak tájékoztatókat egy-egy kamat döntő ülés után. Most személyesen az elnök fog beszélni a kamatpályát illető MNB stratégiáról.

Forrás: Origo

A kamatvágással kapcsolatos szinte egyhangú piaci várakozás: 25 bázispontos csökkentésre számítanak az elemzők. Egy-két helyről hallani, hogy a jelenlegi helyzetben akár többet is megengedhetne magának az MNB, de azért ez meglepetés lenne. Az újabb és újabb kamatvágással folyamatosan közelítjük azt a szintet, amit már nem fogad el a piac, de ezt még nem értük el. Időnként úgy tűnik, hogy tetszőlegesen megközelíthető, de el nem érhető.

A kamatdöntés eredményét 14 órakor teszik közzé, Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatója pedig 15 órakor keződik.