Rossz hír a Magyar Telekomnak: visszakozik az EU

Vágólapra másolva!
Nem remélheti a Magyar Telekom a 77 milliárd forintos telekomadó visszafizetését, miután sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság a francia telekomadó ügyében hozott döntést látva visszavonul a pertől. A Magyar Telekom az európai telekomszektortól messze lemaradva látványos eséssel reagált.
Vágólapra másolva!

Teljesen visszavonul az Európai Bizottság a magyar távközlési különadó ügyében a francia állam javára hozott júniusi ítélet miatt - értesült a Népszabadság. A hírt az MTI is megerősítette. A döntés azt jelenti, hogy a Magyar Telekom nem is reménykedhet a közel 77 milliárd forintos adó visszatérítésében, amiről az eddigi tervek szerint jövő tavasszal született volna ítélet a luxemburgi Európai Bíróságon.

A hír így egyértelműen negatív, bár a Franciaországgal kapcsolatos ítéletkor már látványosan csökkent az esélye, hogy a bíróság a vállalat javára ítél a magyar állammal szemben. Ez azt is jelentheti, hogy azóta a piac már beárazhatta, illetve lélekben is feldolgozhatta a részvényenkénti 74 forintos egyszeri bevétel lehetséges elmaradását (a francia ítélet bejelentésekor 326 forint körül mozgott az árfolyam, jelenleg 315 forint körül áll a részvény).

A francia telekomadóval kapcsolatos döntésről és a Magyar Telekom által fizetett telekomadó részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Az Európai Bizottság egyúttal visszavonul egy nagyon hasonló spanyol adóval szembeni eljárástól is, de az ügy nem érinti a Magyarország ellen idén januárban a telefonadó miatt indított kötelezettségszegési eljárást (ez az adónem, amit Varga Mihály megemelt legutóbbi megszorító csomagjában, és emiatt a Magyar Telekom profit warningot volt kénytelen közzétenni).

Forrás: Origo

A Magyar Telekom a tegnapi fellélegzés után ma ismét 2,5 százalékos esést mutat, ennek nagy részét már délelőtt összeszedte a telekompapír. Jó eséllyel ez a hír húzhatja vissza a részvényt, hiszen épp a telekomrészvények teljesítenek a legjobban egész Európa szerte a holland KPN és a Telefónica Deutschland gigászi, 5 milliárd eurós üzlete nyomán (előbbi eladja utóbbinak az E-Plus névre hallgató német egységét, miközben a KPN 17,6 százalékos részesedést szerez a Telefónica Deutschlandban)

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Investor.hu

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo.Zrt százszázalékos tulajdonosa