Fokozott ellenőrzések: kiszolgálnak-e 18 év alattiakat a Nemzeti Dohányboltokban

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ellenőrzéssel vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a 18 éven aluliak kiszolgálását a Nemzeti Dohányboltokban, jelentette be az NFH július 23-án.
Vágólapra másolva!

A hatóság tájékoztatása szerint augusztus 30-ig ellenőreik fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lépnek fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen. A bejelentés azután történt, hogy több, egymástól független hírforrás számolt be negatív tapasztalatokról a témában.

A fogyasztóvédelmi hatóság adatai sem bíztatóak: az országosan lefolytatott eddigi több mint 200 ellenőrzésből 118 esetben a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával vizsgálták a jogszabályi tilalom betartását, és ebből 17 alkalommal - 14 százalékánál - állapítottak meg jogsértő kiszolgálást, 34 alkalommal - 28 százaléknál - pedig azt, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére nem szólította fel a fiatalkorút a távozásra.

A számok ugyan továbbra is magasak, a hatóság ugyanakkor kiemeli, hogy a tavalyi ellenőrzések során a kereskedők 58 százaléka értékesített cigarettát 18 éven aluliaknak - a jelenlegi 14 százalékos adat tehát radikálisan javuló tendenciát mutat.

Azon vállalkozásnál, amely a fiatalkorút kiszolgálja a bírság kiszabása mellett az NFH a dohánytermék forgalmazását 30 napra megtiltja, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratja. Azon üzletek, ahol bár kiszolgálás nem történik, de a fiatalkorút nem szólítják fel az üzlet elhagyására, fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak - hangsúlyozta közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.