Ilyen gyenge Apple-nek rég örültünk ennyire

Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először nem pofonként csattant az Apple gyorsjelentése. A nagy izgalmak elmaradtak a beszámolóban, bár érdekes pontokat találhathunk. A részvény tetszetős ugrással reagált a jelentésre, és egyre inkább az a benyomásunk, érdemes lassan a befektetésen gondolkodni a közel egyéves vesszőfutás után.
Vágólapra másolva!

Végre nem okozott nagy csalódást az Apple negyedéves gyorsjelentése, a társaság a legfontosabb mutatók közül szinte minden soron nagyjából hozta vagy felülteljesítette a várakozásokat. Az elemzői konszenzussal nagyjából egybevágó szeptemberi prognózis sem rontotta el a kedvet, így az Apple a zárás utáni kereskedésben 5 százalék feletti pluszoknál is járt, amit a mai nyitásra is át tudott menteni.

A gyorsjelentés egyetlen igazán kiemelkedő pontja az iPhone-ok értékesítése volt, amely mintegy 4 millió darabbal haladja meg a Forbes által megkérdezett több mint 40 elemző véleményéből összeállított konszenzust. Az iPadek ugyanakkor kifejezetten rosszul muzsikáltak, ez a gyorsjelentés egyértelműen legrosszabb sora, és akár komoly gondokra is utalhat a táblagépek terén.

Összességében a gyorsjelentés azt hozta, amit előzetesen sejtettünk. Az Apple negyedéves számai meglehetősen gyengék, hiszen a bevételek stagnálnak, a profit zuhan és a négy legfontosabb hardverszegmensből háromban zsugorodtak az eladások. A piac viszont látszólag már nem is várt többet, az elemzői várakozások lesüllyedtek a realitásokhoz, és a pozitív árfolyamreakció alapján a befektetők is fellélegeztek már ezeket a gyenge eredményeket látva is.Az Apple ráadásul sűrű ősznek néz elébe a menedzsment elmondása szerint, ami újabb termékdömpingre utalhat, és ahogy a részletes elemzésből látszik, más katalizátorok is egyre vonzóbbá teszik az Apple-t.

Forrás: Investor.hu

Nézzük a részleteket!

A menedzsment az aktuális negyedévre 34-37 milliárd dolláros bevételt vár, ami valamivel alacsonyabb ugyan az elemzők által prognosztizált 37,4 milliárd dollárnál, a bruttó marginra adott 36-37 százalékos előrejelzés ugyanakkor már nem tükröz további érdemi csökkenést a jelenlegi szintről, hasonlóan a költségekre adott menedzsment-előrejelzésből következő működési eredményhányadra. A vezetőség szerint elérhette a ciklus alját a cég, és az elemzői várakozások is ezt tükrözik.

Forrás: Investor.hu

A készülékértékesítések terén az iPhone vaskos meglepetést okozott, a várt 4,3 százalék helyett 20 százalékkal bővült éves összevetésben az eladás. A háttérben az állhat, hogy az elemzők már teljesen beleélték magukat a prémium okostelefon-piac stagnálásába, ráadásul alulbecsülik a már meglévő iPhone-okat lecserélő, márkahű fogyasztók hatását. Tim Cook, az Apple vezére az elemzői beszélgetésen azt mondta, "nem veszi be, hogy a prémium okostelefonok piaca megállna".

Forrás: Investor.hu

Sokat ront az iPhone-eladások szépségén, hogy az átlagos eladási ár 2008 eleje óta nem látott szintre süllyedt. 2009 közepe óta nem volt 600 dollár alatt az átlagos iPhone-ár, ami egyfelől azt tükrözi, hogy az eladott készülékek között egyre nagyobb az aránya az olcsóbban adott régebbi modelleknek, másfelől pedig egyre inkább erodálódik az Apple ármeghatározó ereje a szolgáltatókkal szemben az élesedő versenyben.

Forrás: Investor.hu

Az iPad értékesítések rendkívül rosszul festenek a negyedévben, ez az egyedüli igazi negatív meglepetés. A 14 százalékos visszaeséssel mintha durván megtört volna a szegmens növekedése. Az árak lemorzsolódása az iPad mini súlyának további növekedésére utal a drágább, nagyobb készülékek rovására. Tim Cook hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt volt a harmadik generációs iPad első teljes negyedéve, amikor az Apple jelentős mennyiséggel, 1,2 millió darabbal növelte a készleteket a disztribúciós csatornában, míg a mostani negyedévben 700 ezerrel csökkent ez a készlet. Ezeket az ingadozásokat kiszűrve csupán 3 százalék volt a visszaesés, ami kevésbé negatív, de nem tetszetős.

A Mac szegmens visszaesésében nincs semmi meglepő, a 10 százalékkal zsugorodó PC-piacon nem rossz az 5 százalékos visszaesés. Az iPod-eladások 30 százalékos csökkenése senkit nem érdekel, egy haldokló termékszegmens életének utolsó szakaszát látjuk. A lendület azért még viszi, de már stabilan egymilliárd dollár alatt van a szegmens bevétele.

Forrás: Investor.hu

Vannak még katalizátorok

Kicsi, de egész agresszívan nő viszont az online tartalom és alkalmazásértékesítésből származó bevétel, a jelentős részben az iTunes bevételeit tartalmazó szegmens közel 25 százalékkal nőtt éves összevetésben (ebből az iTunes 2,4 milliárd dollárt tett ki, 29 százalékos növekedéssel), és az Apple története során először meghaladta a 10 százalékot a súlya a bevételeken belül. Ez lehet az egyik fontos pillére a cég jövőbeli növekedésének, érdemes odafigyelni rá.

Forrás: Investor.hu

A kínai piacon zsugorodott a bevétel. Amióta külön kimutatás elérhető a kínai bevételekről, nem volt még negatív az éves változás, és ilyen mélyen a cég egészének növekedése alatt sem volt még ez a piac. Tim Cook a kínai makorgazdasági helyzettel magyarázta a gyengeséget, de sejtésünk szerint ettől függetlenül sem elég erősek az Apple piaci pozíciói itt.

Forrás: Investor.hu

Az Apple nettó készpénzállománya hosszú évek óta először csökkent érdemben. Ez azért jó jel, mert a cég működése 7,8 milliárd dollárral növelte a készpénztartalékot, de a vállalat ennél lényegesen többet, 18,8 milliárd dollárt juttatott vissza a befektetőknek. Ez az első igazán látványos jele annak, hogy az Apple hajlandó visszacsorgatni a megtermelt pénzt.

Forrás: Investor.hu

Az Apple folyamatosan növeli beruházásait, de ebben a negyedévben 9 százalékkal csökkent éves összevetésben a tárgyieszköz-beruházásokra fordított összeg. Ez arra utalhat, hogy az újabb termékdömpingre való felkészülés a végéhez közeledik, és az Apple készen áll saját gyártásba venni bizonyos alkatrészeket is. A beruházások esetleges lassítása tovább emelné a cég rendelkezésére álló szabad készpénzáramlást az előttünk álló negyedévekben.

Forrás: Investor.hu

Bevetésre készülődünk

Az Apple negyedéves gyorsjelentése kifejezetten unalmas, de éppen emiatt készíti elő a terepet egy esetleges fordulathoz, épp ahogy hétfői elemzésünkben felhívtuk a figyelmet rá. A befektetői elvárások visszaestek, a menedzsment szerint is elérhette a cég a gödör alját, hatalmas termékdömping közeledhet, az értékeltség a mélyben, a készpénztermelés továbbra is betonbiztos, és egyre nagyobb részét adja vissza a menedzsment a befektetőknek, ez mind vonzóvá teszi az Apple-t.

A technikai kép még nem tökéletes, de azért alakul. A nagy csökkenő trend már megállt, de a részvénynek ki kellene lépnie a széles, 390 és 460 dollár közötti sávjából, sőt, az igazán nagy emelkedés előtt akkor nyílhat út, ha a 200 napos mozgóátlagot is legyőzi, ami még azért kicsit odébb van. Szárazon tartjuk a puskaport, és azonnal szólunk, ha eljött az idő a vásárlásra.

Az Apple árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu