Ütik az OMV papírját

Vágólapra másolva!
Ma reggel tette közzé az osztrák olajcég, az OMV, hogy milyen teljesítményt ért el az előző negyedévben. Ezt rendszeresen a gyorsjelentés előtt teszi közzé a vállalat. A kitermelés éves és negyedéves szinten is zsugorodott a cégnél, de a finomítás üzletágban a csökkenő árrésekkel kellett szembenézni a vállalatnak. A részvény 3 százalékot meghaladó eséssel reagált a mai számokra.
Vágólapra másolva!

3 százaléknál nagyobb eséssel reagált a ma közzétett ún. kereskedési beszámolója után az OMV. Az olajcég a negyedéves gyorsjelentés előtt szokta közzétenni többek között a vállalat, hogyan is alakult a negyedév során a kitermelés, illetve a hogyan alakultak a finomítói árrések.

Csökken a kitermelés

A kitermelés elsősorban június végi líbiai kitermelés-leállás miatt, valamint a kazahsztáni problémák miatt napi 297 ezer hordóra esett az előző évi napi 305 ezer hordóról. Az osztrák vállalat később jelezte, sikerült a termelést visszaállítania az afrikai országban, így vélhetően - ha minden rendben lesz Líbiában - a következő negyedév során vissza tudnak állni a stabil, 300 ezer hordó fölötti kitermeléshez.

A második negyedéves szénhidrogén kitermelésre negatívan hatott még az ausztriai áradás is, de ezt és az előbb felsorolt kazahsztáni, valamint líbiai problémát az új-zélandi kitermelés és a románinai egység teljesítménye ellensúlyozni tudta.

forrás: Investor.hu

Egyre nehezebb helyzetben a finomítás

Az OMV által publikált finomítói árrés hordónként 2,48 dollárra esett az előző negyedévi 3,01 dollárt követően, illetve az egy évvel korábbi 4,15 dollár után.

forrás: Investor.hu

Ebben nagy szerepe volt a Brent-Ural olajár különbözet eltűnésének. Az utóbbi hetekben már drágább volt az oroszországi Ural típusú olaj, mint az északi-tengeri Brent típusú. Főként a kereslet-kínálat viszonyok elcsúszása miatt, hiszen Kínából növekszik a kereslet az orosz olaj iránt, míg Európában gyenge kereslet. Az európai finomítók ráadásul komoly kihívásokkal kell, hogy szembesüljenek a következő években a kapacitástöbblet és a gyenge gazdasági környezet miatt.

Forrás: Investor.hu

A Nabucco miatt leírás jön

Miután a Shah Deniz II konzorcium nyerte az azeri gázszállítási szerződést, így az OMV kénytelen volt a Nabucco projektben lévő eszközein értékcsökkentési leírást végrehajtani 55 millió euró értékben.

OMV napi grafikon (Bécs)

forrás: Investor.hu