A szlovák bankok is panaszkodnak a bankadó miatt

Vágólapra másolva!
A szlovák bankok is panaszkodnak a magas bankadó miatt. A pénzintézeteket adóztató 15 EU-tagállam közül északi szomszédunknál a legmagasabbak a bankok terhei, de mi sem maradunk le sokkal.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában egy év leforgása alatt csaknem megduplázódtak a bankszektort sújtó adóterhek, így már a legmagasabbak az Európai Unión (EU) belül, és ha jelenlegi szintjükön maradnak, veszélyt jelenthetnek a vállalatok hitelezésére is - közölte a Szlovák Bankszövetség (SBA) abban a jelentésben, amelyet csütörtökön tettek közzé a szervezet honlapján.

A Szlovák Bankszövetségnek a Nemzetközi Valutaalap megállapításaira hivatkozó jelentése szerint 2012-ben az EU tagországai közül Szlovákiában voltak a legmagasabbak a bankokat sújtó összesített adóterhek, ezek szintje tízszeresen haladta meg a vizsgált országok átlagát.

Az SBA adatai szerint tavaly a szlovák bankok minden egymillió eurót kitevő eszközállományuk után 3059 euró (megközelítőleg 900 ezer forint) adójellegű járulékot fizettek be az államkasszába. Ugyanekkora összeg után Németországban a bankok 92 eurónyi (megközelítőleg 27 ezer forint), a brit bankok 185 eurónyi (közel 55 ezer forint) Magyarországon pedig 596 eurónyi (mintegy 175 ezer forint) adójellegű járulékot fizettek az államnak.

Jelenleg az EU 15 tagállamában kell bankadót fizetni. Bár a bankadó formája és mértéke különböző, és esetenként több részből áll össze, a bankokra kirótt összesített adóterhek 2012-ben Szlovákiában voltak a legmagasabbak - állapítja meg a jelentés.

Az elemzők megjegyzik, hogy bár Magyarország esetében a bankok által fizetett járulék mértéke magasabb volt, mint Szlovákiában, az összesített adóterhek alacsonyabb mértékűek voltak, mivel Magyarországon a lakáshitelekből adódó veszteségeik miatt a bankok azok összegének 30 százalékát levonhatták az adó összegéből.

A szlovák bankok tavaly összességében 169,8 millió euró adót fizettek. Az SBA a jelentésben úgy véli, a bankok adóterheinek jelenlegi, rendkívül magasnak tartott szlovákiai szintje különösen veszélyes, mivel a vállalatok hitelezésén kívül a bankok tőketartalék-képzését is veszélyezteti.