Ezentúl minden beruházáshoz kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni

Vágólapra másolva!
Egy csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a jövőben minden építési beruházás megkezdésekor kell majd környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Eddig ez csak egy meghatározott környezetvédelmi küszöbérték átlépése esetén volt kötelező.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől minden beruházásra el kell készíteni a környezetvédelmi hatástanulmányt, a kormány eltörölte a kivételnek számító alsó küszöbértékeket. Az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Európai Bizottság kifogásolta azt, hogy az építési projektek környezetvédelmi engedélyezésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeznek az uniós előírásokkal, és emiatt még 2009-ben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A bizottság szerint bevásárlóközpont, stadion és parkoló építéséhez, városfejlesztési projektekhez, továbbá a projektek jelentős módosításához minden esetben szükséges a környezeti hatások jelentőségének vizsgálata. Kifogásolták még azt is, hogy a magyar szabályok szerint egyes területeken csak meghatározott küszöbérték felett kell környezetvédelmi vizsgálatot végezni.

A menetközben módosuló beruházásoknál eddig csak szűk körben kellett újabb környezeti hatásvizsgálatot végezni. Ez most további esetekkel egészült ki. Így például újra le kell folytatni a környezeti hatásvizsgálatot akkor, ha a képződő hulladék, illetve a környezetre káros kibocsátás a negyedével nő, ha a változtatás Natura 2000 területet érint, illetve a megváltozott környezeti hatás átterjed az országhatáron.

A felülvizsgálat eredményeként módosított környezetvédelmi engedélyt a hatóság egységes szerkezetbe foglalja.

Több olyan építési beruházás van jelenleg, amelyeknél csak egy alsó küszöbértéket átlépve kell környezeti hatásvizsgálatot végezni. Ezeket az alsó küszöböket eltörli a rendelet. Ilyen például az, hogy bevásárlóközpontnál csak 3 ezer négyzetméter, illetve 100 parkolóhely felett kell hatásvizsgálat. Parkolóházaknál 30 autóhely alatt nem kell jelenleg hatásvizsgálat, de a jövő hónaptól induló beruházásoknál ez a mentesség is megszűnik.

A rendelet szerint csak a hatálybalépése után indult - illetve megismételt - eljárásokban kell alkalmazni az új szabályokat.