Szépen nő Magyarország legnagyobb hitelezője

Vágólapra másolva!
Már a 11 milliárd dollárt is meghaladja az amerikai Templeton alapjaiban lévő magyar kötvények értéke, ez bő egymilliárddal több, mint három hónapja.
Vágólapra másolva!

A bővülés nem kizárólag az átértékelés és a kamathalmozódás eredménye, Michael Hasenstab, a Templeton alapkezelő menedzsere a negyedév során új papírokkal is bővítette magyar gyűjteményét, miközben korábban vásárolt kötvényeitől sem vált meg - írja a Napi Gazdaság.

A Templeton különböző alapjaiban június 30-án 11,3 milliárd dollár értékben tartott nyilván magyar, többségükben devizaalapú kötvényeket. Ezek alapján az amerikai alapkezelő Magyarország legnagyobb hitelezője, a tegnapi árfolyammal számolva a 22 ezer milliárd forintnyi államadósság 11,3 százalékát birtokolja.

A Templeton az alapjaiban a mértékadó szintnél nagyobb súllyal szerepelteti a magyar papírokat. és a lap szerint ezek vélhetően a portfólió legjobban teljesítő elemei közé tartoznak. Devizás adósságleveleink kuponja 6-7 százalék közötti, a magyar CDS-felár csökkenése miatt pedig árfolyamuk folyamatosan emelkedett.

A Templetonnál lévő magyar papírok többsége csak 2019-2021 között jár le, kérdéses, hogy addig is ott maradnak-e, de ilyen nagyságú portfóliótól a piacon meglehetősen nehéz lenne megválni.