Még mindig nagy kedvenc az Erste

Vágólapra másolva!
Továbbra is kedvenc bankpapírjai között tartja nyilván az Erstét a francia Société Générale, ráadásul tegnap a Goldman Sachs is hasonlóképpen vélekedett. A SocGen legfrissebb elemzésében megerősítette vételi ajánlását az osztrák részvényre, célárát ugyan 28 euróról 26,3 euróra vágta vissza, ez azonban még mindig kétszámjegyű növekedési potenciált rejt magában. Technikai szemszögből nézve optimizmusra adhat okot, hogy az Erste árfolyama tegnapi ralijának köszönhetően áttörte a június eleje óta tartó csökkenő trendvonalat.
Vágólapra másolva!

Még mindig szereti a SocGen az Erstét

A francia Société Générale elemzőház szakértője ma reggeli anyagában megerősítette vételi ajánlását az Erste Bank részvényére, melyben egy negatív lépést is kénytelen volt eszközölni az elemző. A bankpapírra számított célárat ugyanis 7 százalékkal, 26,3 euróra vágta vissza.

A szakértő legfrissebb elemzésében frissítette második negyedéves várakozásait. Ezek szerint a SocGen romló működési eredménnyel számol, az első negyedévhez képest 7,3 százalékkal alacsonyabb lehet a működési profit. Várakozása szerint az ukrán egység értékesítése az időszak során 80 millió eurós költséget fog eredményezni az Erstének, ráadásul a nettó kamatbevételek is alacsonyabbak lehetnek csoportszinten az előző periódushoz képest. Az április-júniusi nettó profit ennek következtében 125,5 millió euró lehet, ami némi visszaesést jelenthet az első negyedévhez viszonyítva.

A SocGen szerint a jövőt illetően komoly kockázat lehet, ha a banknak nem sikerül helyre ráznia profitabilitását, amire elsősorban a visszaeső fogyasztói hitelek iránti kereslet helyezhetne nyomást. A második negyedéves számokról július 30-án rántja majd le a leplet az Erste.

Forrás: Origo

A befektetők számára azonban pozitív kicsengése lehet, hogy a friss célár még mindig kétszámjegyű felértékelődéssel kecsegtet, ráadásul a SocGen kedvenc régiós bankpapírjai között továbbra is megtalálható az Erste, az orosz Sberbank, és a török Garanti Bankasi mellett.

Forrás: Origo

Nem a SocGen az egyetlen elemzőház, amely kedveli az Erste részvényét, a Goldman Sachs elemzője szerint az osztrák bank profitja két éven belül akár meg is triplázódhat. Ráadásul célárát 30 euróra emelte, amivel tulajdonképpen az egyik legoptimistább előrejelzést fogalmazta meg. A Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint a konszenzus célár 25 euró, ami alapján míg így is közel 13 százalékos növekdés várható.

Nézzük a grafikont!

Ennek jegyében a tegnapi közel 6 százalékos rali után ma emelkedéssel nyitott az Erste részvénye, igaz fél órával nyitás után már közel 1 százalékos mínuszban tartózkodik a bankpapír. Technikai szemmel nézve még így is igen kedvező kép bontakozik ki a bankpapír chartján, melyre már korábban is felhívtuk a figyelmet.

A szerdai menetelésnek köszönhetően az árfolyam áttörte a nyár eleje óta tartó csökkenő trendvonalat, és egészen a nevezetes mozgóátlagokig szárnyalt, itt azonban a mai első próbálkozásra nem tudott túljutni. Ha ez így is marad, akkor egy kedvezőtlen eladási jelzés is kirajzolódhat a grafikonon, mégpedig egy halálkeresztjelzés személyében.

Az Erste Bank árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.