Többet már nem bírnak el a bankok

Vágólapra másolva!
Nem terhelhetők tovább a bankok Magyarországon, ugyanúgy kritikus helyzetben vannak, mint az állam - mondta a Raiffesien vezérigazgatója. Azt biztatónak látja, hogy a kormány most leglább tárgyalni hajlandó.
Vágólapra másolva!

A magyarországi bankok kritikus helyzetben vannak, és nem engedhetnek meg maguknak további veszteségeket a kormány tervezett devizahitel-kivezetési programja miatt - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek pénteken Heinz Wiedner, a magyarországi Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

Wiedner biztató jelnek tartja a kormány tárgyalási szándékát a bankokkal, hozzátette azonban, hogy lát némi bizonytalanságot abban, milyen konkrét formát ölt majd a devizaadósok megsegítését célzó program. A bankok mérlegei nem terhelhetőek tovább a már felvett terhek után - mondta a vezérigazgató. "Tessék csak megnézni a bankszektor nyereségességét, egészen nyilvánvalóan mindenhol veszteséges".

"Ahogy az állam is, a bankok maguk is kritikus helyzetben vannak és nem tudnak további terheket felvállalni. Akármilyen megállapodásra is jussunk, az nem lehet lényeges hatással sem a költségvetésre, sem pedig a bankok nyereségességére" - jelentette ki Heinz Wiedner.

Varga Mihály gazdasági miniszter szerdán az MTI-vel közölte: a kormány szerint "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. A devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni - tette hozzá. Varga azt is mondta, hogy a kormánynak "nem érdeke, hogy recsegjen-ropogjon a bankrendszer".