Újabb Praktiker-lánc rogyott össze

Vágólapra másolva!
Fizetésképtelenné vált a német Praktiker AG Max Bahr nevű barkácsáruházlánca is. A magyar Praktiker üzlethálózatot nem érinti az eljárás.
Vágólapra másolva!

Pénteki német sajtójelentések szerint a Praktiker áruházlánc hamarosan fizetésképtelenségi eljárás megindítását kezdeményezi az illetékes hamburgi bíróságnál. Az anyavállalat Praktiker AG azért döntött így, mert a Max Bahr egy áruhitel-biztosító partnere megszüntette az együttműködést, vállalása ellenére nem tudja a Max Bahr csoporttal üzleti kapcsolatban álló beszállítókat biztosítani, és ezért nem lehet garantálni az üzletek áruellátását. A 132 németországi áruház azonban tovább működik, és igyekeznek befektetőket találni a pénzügyi helyzet stabilizálásához.

A valamennyi érdekeltségét együttvéve 20 ezer embert foglalkoztató Praktiker AG július elején közölte, hogy fizetésképtelenné vált, és rövidesen kezdeményezi a felszámolási kérelem megindítását.

Magyarországon 21 Praktiker áruház működik. Az üzemeltető Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. a Praktiker AG bejelentése után közölte: a magyarországi Praktiker áruházak továbbra is működnek, a munkahelyeket megőrzik, és a szerződéses kötelezettségeknek eleget tesznek. A magyar cég pénteken is megerősítette, hogy 100 százalékos tulajdonosát, a Baumarkt Praktiker International GmbH-t nem érinti a felszámolás.

A Praktiker AG 2012-ben 3 milliárd euró árbevétel mellett 190 millió euró veszteséget szenvedett el. Az 1200 főt foglalkoztató magyar érdekeltség 27,7 milliárd forint árbevétel ért el, vesztesége pedig 2,5 milliárd forint volt, ami 600 millió forintos javuláss 2011-hez képest.