Vágólapra másolva!
Nagy felháborodással, de törvénytisztelő felelőséggel az eddig megtartott valamennyi közgyűlésen igennel szavazott a takarékszövetkezetek tagsága a takarékbanki részvényeik cseréjére - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója pénteken a MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló, július 13-án hatályba lépett új törvény alapján július 28-ig kell megtartani azokat a takarékszövetkezeti közgyűléseket, amelyeken a tagok megadják a tulajdonosi felhatalmazást a takarékbanki részvények lecserélésére.

A jogszabály értelmében a takarékoknak le kell adniuk meglévő B típusú szavazatelsőbbségi jogokkal felruházott részvényeiket, amelyek a Takarékbanknál letétbe kerülnek, és erről nyilatkozniuk kell a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A leadott részvényekért cserébe pedig egy darab C típusú részvényt kapnak. A PSZÁF visszavonja a működési engedélyt attól a hitelintézettől, amely nem fogadja el a részvénycserét.

Az OTSZ tagszervezeteinek 80 százaléka már megtartotta a hét közepéig a közgyűléseket, és a fennmaradó taggyűlésekre is sor kerül a hétvégéig - tájékoztatott Varga Antal. Azt mondta, problémát okoz a takarékok számára, hogy nem tudják, milyen jogokat testesít majd meg az új részvény.

Varga Antal szerint a takarékok és a tagság jelentős része továbbra is alkotmányellenesnek és tulajdonjogot sértőnek tartja a törvényt, amely ellen az Alkotmánybírósághoz fordultak felülvizsgálati kérelemmel, az alapvető jogok biztosához küldött beadványt pedig több ezer tag is aláírta.

A Takarékbank augusztus 27-ére kitűzött közgyűlésén a Magyar Posta által végrehajtandó 655 millió forintos tőkeemelésről és a bank új alapszabályáról is döntést kell hozni. A jogszabály alapján az a szövetkezeti hitelintézet, amely a bank közgyűlésén nemmel szavaz, lemond a bankban levő tulajdonrészéről, az MFB javára. A tőkeemelést követően a magyar állam közvetetten többségi tulajdonos lesz a Takarékbankban.

A takarékszövetkezeti integrációról, ami ellen többek között Demján Sándor is tiltakozott, bővebben itt olvashat.