Szőrén-szálán eltűnt az Apple vezetője

Vágólapra másolva!
Furcsa módját választotta az Apple, hogy megváljon az egyik legfontosabb vezetőjétől, Bob Mansfield nevét és életrajzát ugyanis egyszerűen letörölték az Apple menedzsmentjét bemutató oldalról. A veterán mérnök állítólag nem hagjya el az Apple-t, de a további szerepe elég homályos, mint ahogy az is, miért kellett kevesebb mint egy évvel a visszatérése után ilyen furcsán visszavonulnia.
Vágólapra másolva!

Teljesen váratlanul és mindenféle felhajtás nélkül egyszerűen eltűnt az Apple topmenedzsereinek listájából Bob Mansfield, a cég nagy veteránja, aki több kulcsfontosságú hardverfejlesztést, így többek között az iPhone mérnöki munkáit irányította. Az elismert vezető életrajzát és fotóját valamikor a hétvégén tüntethették el az Apple weboldaláról, de hivatalos közleményt nem adtak ki, csak néhány amerikai blog, köztük az AllThingsD szimatolta ki Mansfield eltűnését.

Forrás: Apple/TechcrunchAz Apple közben a Reuters újságírójának is megerősítette, hogy Mansfield már nem tagja az igazgatóságnak, de az Apple-nél marad, és "speciális projekteket" irányít majd közvetlenül Tim Cook vezérigazgató fennhatósága alatt. A távozás nemcsak amiatt pikáns, mert Apple-kaliberű cégeknél Mansfield-kaliberű vezetőket nem szokás szimplán leradírozni a tábláról, hanem mert Mansfield korábban már egyszer távozott a cégtől, és a hírek szerint kifejezetten Tim Cook kérésére, meg persze egy nagy kalap pénzért tért csak vissza.

Mansfield ugyanis 2012 júniusában bejelentette, hogy lemond a hardverfejlesztésekért felelős alelnöki pozíciójáról, és nyugdíjba megy az Apple-nél eltöltött 15 éves karrierje után. Két hónappal később mégis elfogadta a technológiai fejlesztésekért felelős alelnök posztot, és ebben a minőségében mindenféle hardverfejlesztés, így például a cég chipgyártási tervei felett is megkapta az irányítást.

Mansfield távozása érthető módon érzékeny veszteséget jelentene a cégnek, hiszen igazi hardvernagyágyúról van szó, talán emiatt is próbálja meg így elmaszatolni a dolgot az Apple kommunikációja. Egyelőre pótlásról sem érkezett hír.

Cég a cégben?

Az is elképzelhető, hogy Mansfield a Google sajátos belső projektjeit futtatót Google X-het hasonló, elkülönített "kutatórészleget" kapott. A Google-nél ez a részleg foglalkozik olyan, elsőre meseszerűnek tűnő fejlesztésekkel, mint például az önmagát vezető autó, amelyek a Google alapítóinak fejéből pattantak ki, és valamikor a közeli vagy távoli jövőben akár valós, üzleti projektek alapjait is képezhetik. (Az innovációs elmélet egyik éllovasa, Clayton Christensen szerint egyébként a leghatékonyabb módja annak, hogy egy vállalat elkerülje, hogy feltörekvő, innovatív cégek lesöpörjék a piacról, hogy lényegében a saját szervezetén belül hoz létre egy "startup" céget.)

Egyáltalán nem biztos persze, hogy Mansfield is hasonló dolgokon töri a fejét, simán lehet, hogy a veterán mérnök végleg besokallt, és szeretne visszavonulni, az Apple viszont igyekszik arcvesztés nélkül elsimítani az ügyet. Mansfield visszavonulásában ráadásul a menedzsmenten belüli erőviszonyok átalakulása is szerepet játszhat, miután Johny Ive, az Appel fődizájnere lényegében a teljes iOs felett átvette a hatalmat, és így könnyen lehet, hogy a hardverfejlesztésekkel kapcsolatban is kiélesedtek bizonyos konfliktusok, de akár arra is utalhat, hogy az új iPhone modell (netán modellek, ha valóban lesz olcsóbb iPhone) gyártásával kapcsolatban merültek fel gondok.

Akárhogy is, Mansfield kiradírozása a menedzsmentből semmiképp sem jó hír, hiszen ha az lenne, az Apple nagy csinnadratta keretében jelentette volna be a változásokat. Ezzel együtt nem érdemes túlértékelni a hír jelentőségét rövid távon, sokkal lényegesebb katalizátor lehet az ősszel várhatóan érkező termékdömping a vállalatnál. A jelenlegi árakon ugyanis egyre inkább vonzónak tűnhet a részvény, feltéve, hogy a várakozások az előttünk álló hónapokban is olyan nyomottak maradnak, mint a múltheti gyorsjelentés körül.

Az Apple árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu