Kirúgnák a milliárdokat pazaroló vezért

Vágólapra másolva!
Távozásra szólította fel a Siemens felügyelő bizottsága a cég vezérigazgatóját, Peter Loeschert. A vezetőknek elegük lett az elmúlt években látott gyengélkedésből, a csütörtöki profit warning pedig úgy tűnik, hogy az utolsó csepp volt a pohárban.
Vágólapra másolva!

Távozásra szólították fel a vezért

Bár sokan álmodoznak manapság arról, hogy egyszer vezérigazgatói székben ülhessenek, a Siemens példájából látszik, hogy gyakran a cég első emberének élete sem fenékig tejfel. Peter Loescher, a Siemens vezérigazgatóját ugyanis lényegében távozásra szólította fel a felügyelő bizottság, mégpedig szerdai hatállyal, elegük lett tehát a Siemens vezetőinek is a folyamatos gyenge teljesítményből.

A vállalat ugyanis csütörtökön jelentette be, hogy a 2014-re tervezett 12 százalékos profitszintet nem fogja elérni, hiába tűzték még ki korábban célként. Ahogyan Kristian Falnes, a részvények 1 százalékát birtokló Skagen egyik vezetője fogalmazott ez hatalmas csalódásnak számít, jól jelzi ezt az is, hogy az árfolyam közel 5 százalékot esett a hírre.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Nem ez volt az első eset, de legalább az utolsó

Pedig Loescher "pályafutása" még szépen indult a német óriásnál, a 2007-ben kinevezett vezérigazgató az előd, Klaus Kleinfield által elért sikereket ígérte. A Siemens főleg a megújuló energiaforrások területén szeretett volna nagyot alkotni, ám a felvásárlások végül nem hozták a kellő eredményeket, milliárd eurós veszteséget okozva a német vállalatnak.

Szintén kudarc volt a vezérigazgató számára, hogy a Dade Behring nevő egészségügyi céget közel 7 milliárd dollárért vásárolták meg, ám ez sem hozta a várakozásokat, így végül több milliárdos veszteséget könyvelhetett el a Siemens. Egyes elemzők szerint ez volt az első olyan eset, amikor az elemzők és befektetők alaposan megkérdőjelezték a vezető szakmai képességeit.

Lemaradt a versenyben

Jól mutatja a Siemens gyengélkedését, hogy csupán 9,5 százalékos profit margint tudott elérni, holott a nagy versenytársak közül az ABB 10,3, míg a General Electric (GE) 15 százalékot.

Nem is meglepő, hogy az elmúlt években a Siemens részvényei inkább lefelé, semmint felfelé vette az irányt, 22 százalékot veszített piaci értékéből a cég, míg a nagy német cégek, a Volkswagen megdupláza árfolyamát, de a Bayer, vagy éppen a BASF is nagy növekedést mutatott.

Bár jogilag ezzel még nem távolították el a vezérigazgatót székéből, feltehetően lemond majd a csütörtökön érkező gyorsjelentéssel, ennek hírére pedig az árfolyam ma 0,5 százalékos pluszban jár.

A Siemens heti árfolyama Loescher óta (Xetra)

Forrás: Origo
Forrás: Origo