Szerdáig érdemes a bankba szaladni

Vágólapra másolva!
Kevesebb devizahiteles-mentés, több fontos makroadat. Az eho bevezetése előtt érdemes a bankba rohanni, a tranzakciós illetéket azonban még nem tudják augusztus elsejétől áthárítani. Csökken az amerikai GDP, borús kínai ipari adat is érkezik. Ez várható a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

Nem túl erős a hazai gazdasági naptár a héten, izgalmakat – az előző hetekhez hasonlóan – főleg a politikusok váratlan bejelentései, elszólásai okozhatnak. Devizahiteles ügyben gyengébb híráram várható a múlt hetinél, a nagy belelkesedés után a múlt hét második felében már egyre több jel mutatott arra, hogy hosszabb folyamat, ennek részeként a bankokkal folytatott tárgyalások eredményeként jöhet csak konkrét bejelentés egy komolyabb mentőprogramról. A téma azonban addig is napirenden maradhat, nyilatkozatok bizonyára a héten is érkeznek majd a témában.

A lóhalálában elfogadott utolsó megszorító csomag nyomán augusztus elején szokatlanul sok változás lép életbe. Ezek közül a kamatadóra rakódó hat százalékos egészségügyi hozzájárulás miatt szerdáig a szokottnál nagyobb forgalomra lehet számítani a bankfiókokban. Aki ugyanis még júliusban köt tartós befektetési szerződést, még mentesül az eho megfizetése alól akkor is, ha a pénzét három, illetve öt évnél korábban veszi fel.

A tranzakciós illeték mértéke is szerdától nő (a készpénzfelvétel utáni illeték megduplázódik, 6 ezrelék lesz, az átutalásoké az eddigi másfélszeresére, 3 százalékra ugrik), azonban nem biztos, hogy július 31-én érdemes a nagyobb tételes pénzfelvételeket, illetve utalásokat elintézni. A bankok ugyanis két hónappal a változások életbe lépése előtt kötelesek közzétenni új kondíciós listájukat, az illeték-emelésről szóló döntés és a bevezetés időpontja között azonban nem volt ennyi idő. Noha az illeték áthárításáról gyorsan döntöttek, s írták át a díjtáblázatokat, azok csak hetek múlva lépnek életbe. Vagyis néhány hétig még a korábbi díjakkal lehet számolni a bankokban.

A héten a hazai makroadatok közül a kedden érkező munkanélküliségi rátára és a pénteki külkereskedelmi mérlegre érdemes figyelni, piacmozgató hatásuk azonban ezeknek nem valószínű, hogy lesz. A forint és a hazai részvények árfolyamában egyre inkább a nemzetközi folyamatok hatásai tükröződhetnek, különösen a tengerentúlon érkezik sok fontos adat.

Szemünket Amerikára és Kínára kell vetnünk

A második negyedéves amerikai GDP-ről érkezik az első becslés szerdán, s egyértelmű, hogy a korábbi növekedés jócskán lassul. Az elemzői konszenzus 1,2 százalékos bővülést valószínűsít az első negyedéves 1,8 százalék után, a piaci reakció pedig azért kiszámíthatatlan, mert nem tudni, hogy például egy 1 százalék alatti számból milyen következtetést vonnak le a befektetők: rossz, hogy kicsi a növekedés, vagy jó, hogy tovább csökken az esélye a mennyiségi lazítás év végi visszafogásának?

Természetesen a többi adatot is a pénzpumpa elzárásának vonatkozásában értelmezi majd a piac. Kiemelten fontos a pénteken érkező júliusi foglalkoztatottsági jelentés, de a számokat gyakran jól előre jelző szerdai ADP adatok is piacmozgatók lehetnek. És még mindig szerda, ekkor lesz a Federal Reserve következő kamatdöntő ülése, ami után Ben Bernanke bármi olyat mondhat, ami elmozdítja az árfolyamokat. Csak az biztos, hogy a kamathoz nem nyúl majd.

Az elmúlt hetekben vártnál jobb feldolgozóipari menedzser indexek érkeztek az eurózónából, az üzleti hangulat is kedvezőbb lett, ezért minimális az esélye, hogy az Európai Központi Bank hozzányúljon az irányadó rátához. Itt is főleg a jegybankelnök kommentárjaira szegeződik a kereskedők figyelme, Mario Draghi lehet, hogy próbál valami eurógyengítőt mondani, miután az előző kamatdöntés óta a közös pénz két százalékkal értékelődött fel.

Kínában a legizgalmasabb adat a feldolgozóipari beszerzési menedzser index hivatalos verziója lesz. A piac által hitelesebbnek tartott, HSBC által publikált mutató már egyértelmű szűkülésre utalt, de most a hivatalos szám is 50 alá eshet, ami a szektor zsugorodására utal majd, újra középpontba állítva az ország növekedési kilátásainak romlását.

A sok fontos makroadat és kamatdöntés mellett dübörög a gyorsjelentési szezon is, a világ nagy olajcégei mellett olyan ismert nevek is kihozzák negyedéves számaikat, mint például az AXA, a Lufthansa, a Toyota, az Allianz, a Burger King, vagy épp aVolkswagen.