Vágólapra másolva!
Jókora meglepetést szerzett a befektetőknek a francia Alcatel-Lucent második negyedéves gyorsjelentésével, amivel visszaigazolódni látszik, hogy jó úton halad a vállalat a fordulat felé. Bár az elemzőket továbbra is megosztja a távközlési eszközöket gyártó cég, az árfolyam 70 százalékos száguldása az új vezérigazgató érkezése óta mégiscsak magáért beszél, ráadásul a mai 14 százalékos száguldás további megerősítő jelnek számít.
Vágólapra másolva!

A várakozásokat meghaladó árbevételről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében a telekommunikációs eszközöket gyártó Alcatel-Lucent. Ráadásul a költségmegtakarítási programnak köszönhetően a 24 millió eurós működési eredmény nem csak a bázisidőszak veszteségét, hanem az elemzői konszenzust is túlszárnyalta.

Forrás: Origo

Bár a nettó eredmény első ránézésre igen elszomorítónak tűnik, azért mégis megéri egy kicsit utánajárni a számoknak. A 885 millió eurós veszteség ugyanis egy 552 millió eurós egyszeri kiadást, valamint egy a költségmegtakarítási programhoz köthető 194 millió eurós költséget is tartalmaz. Mindezek kiszűrésével jól látható, hogy az Alcatel túlszárnyalta az elemzők által előrejelzett 280 millió eurós veszteséget.

További pozitívum lehet a részvényesek számára, hogy a Qualcomm chipgyártóval szorosabbra fűzi a szálakat az Alcatel, amerikai partnere ugyanis 5 százalékot nem meghaladó részesedést vásárolhat a cégben. Ezen kívül a két társaság jelentős összegeket fog kutatás-fejlesztésre elkölteni közösen.

Nyerő stratégiát dolgozott ki a menedzsment

Az Alcatel-Lucent nemrégiben közölte reorganizációs tervét, amiben bemutatta, hogy hogyan szeretné újrapozícionálni magát, a telekommunikációs eszközök gyártója ugyanis a jövőben az IP- és a nagysebességű szélessávú internet hálózatok specialistájává kíván válni.

Az április elseje óta vezérigazgatói pozíciót betöltő, Michel Combs elképzelése szerint 1 milliárd euró értékű eszközt értékesítenének, valamint további 1 milliárd euróval csökkentenék a költségeket a 2013-15-ös időszakban. Minderre nagy szüksége is van a cégnek, mivel mióta 2006-ban az Alcatel egyesült a Lucenttel összességében mintegy 10 milliárd eurós veszteséget hozott össze. Ráadásul ezalatt csupán egy évben volt profitábilis a vállalat. Az idei mellett várhatóan a jövő év is veszteséggel fog zárulni az elemzői várakozások szerint, ugyanakkor ennek mértéke egyre elenyészőbb lesz.

Forrás: Origo

Áprilisi tréfának indult a fordulat

A fordulat még az év elejére nyúlik vissza, amikor is az Alcatel-Lucent akkori vezérigazgatója, Ben Verwaayen négy és fél évnyi tevékenykedés után felmondott. Lépése koránt sem bizonyult meglepetésnek, hiszen ennyi idő alatt sem sikerült kivezetnie a gödörből a telekommunikációs céget. Ráadásul tavaly év végén 25 év után kikerült a párizsi tőzsde fő indexéből, a CAC-ből, amiben a kezdetek óta helyet foglalt. A katasztrófális teljesítményt jól mutatja, hogy vezetése alatt a francia részvény árfolyama 2008 szeptembere és 2013 márciusa között értékének háromnegyedét elveszítette.

Bár utódjának kilétére már februárban sor került, mégis csak április 1-jén foglalhatta el pozícióját Michel Combes. Vezetése alatt azonban szárnyra kapott az Alcatel, az azóta elért eredmények hatására 70 százalékot emelkedett az árfolyam a mai kereskedést is beleértve.

Forrás: Origo

Megosztja az elemzőket az Alcatel

Többségében pozitív reakciót váltott ki elemzői körökben az Alcatel-Lucent második negyedéves gyorsjelentése. Az optimizmust elsősorban az erős amerikai kereslettel, illetve az európai és ázsiai kereslet fellendülésével magyaráznak a szakértők, akik a költségmegtakarítási programmal kapcsolatban is kedvezően vélekednek.

A Kepler Cheuvreux elemzője olyannyira optimista a jövőt illetően, hogy legfrissebb elemzésében 92 százalékkal, 2,3 euróra emelte az Alcatelre meghatározott célárát. Igaz, ennél optimistább várakozás látott napvilágot a Santander elemzőjének tollából, aki 3,26 eurós célárfolyammal állt elő. Mindkét előrejelzés bő kétszámjegyű emelkedéssel kecsegtet.

A kedélyeket azonban nagyban hűtheti, hogy egyes elemzők továbbra is kételkednek a fordulattal kapcsolatban. Ezt egyébként jól mutatja, hogy a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzus célár 1,53 eurón tartózkodik, több mint 10 százalékkal alulmúlva a jelenlegi piaci árfolyamot.

Forrás: Origo

A történteket rendkívül pozitívan fogadták a piaci szereplők, aminek eredményeképp 14 százalékos emelkedéssel 16 havi csúcsára száguldott az Alcatel árfolyama a mai kereskedés során.

Az Alcatel-Lucent árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo