Zuhanó ipari termelés Japánban, sárdobálás a Dellnél

Vágólapra másolva!
Jó formában vannak az ázsiai piacok, amit paradox módon a vártnál gyengébb makroadatok okoznak. A befektetők így joggal reménykednek a monetáris stimulus folytatásában, ezért dominálnak a vevők a piacokon. Közben Amerikában tegnap nem sikerült jól a hétkezdet, a fontosabb indexek a negatív tartományban zártak. Nem úgy a Herbalife, aki a piaczárás utáni kereskedésben már 5 százalékot emelkedett a kedvező gyorsjelentés miatt.
Vágólapra másolva!

Rossz adat Japánból, örülnek a befektetők

A várakozásokhoz képest nagyobb mértékben esett júniusban Japánban az ipari termelés, a várt 1,5 százalék helyett 3,3 százalék volt a csökkenés nagysága. Mivel a rossz makroadatok az agresszív monetáris stimulus folytatásának záloga, ezért a hírre gyengülésnek indult a jen a dollárral szemben.

Az USDJPY árfolyama

Forrás: Origo

A részvénypiuacon ennek megfelelően jó a hangulat Japánban, a Nikkei már 1,3 százalékos emelkedésben jár, bár a jó teljesítményben a tegnapi nagyobb esés korrekciója is szerepet játszhat. A többi ázsiai piacon sem borús a hangulat, a Shanghai Composite 0,8 százalékot ugrott, amiben szerepe volt a kínai jegybank pénzpiaci likviditás növelésének. A kínai jegybank ugyanis a pénzpiaci likviditás növelése érdekében pénzt rakott a rendszerbe a Reuters szerint, amire február óta nem volt példa.

Forrás: Origo

Megy a sárdobálás a Dellnél

Továbbra is megy a sárdobálás a Dell részvényei miatt, Carl Icahn milliárdos aktivista befektető szerint - aki a második legnagyobb Dell tulajdonos - a cég többet érne, ha az alapító Michael Dell nem vezetné a számítógépgyártó. Elvileg a héten kiderülhet, hogy sikerül-e az alapítónak és a Silver Lake-nek részvényenként 13,75 dollárért megvásárolni a vállalatot.

0,2-0,4 százalékos visszaesést értek el tegnap az amerikai piacok, melyeknek sikerült a gyenge nyitást korrigálniuk valamelyest. A rossz napindításban szerepe volt a gyenge lakásértékesítési adatnak is. Egyelőre nagyon úgy fest, a jegybankok üléseire várnak a piacok. Ma ismét felpörög a gyorsjelentési szezon, 34 S&P 500 komponens jelent. Piacnyitás előtt olyan cégek számolnak be teljesítményükről, mint a Merck és a Western Union. Piaczárás után pedig az Amgen számai lehetnek érdekesek, melyekről az Investor.hu keretein belül is olvashatnak majd.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül főleg a távközlési és nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak erősek, míg az energiaipari, és pénzügyi cégeket kevésbé szerették a befektetők.

Forrás: Origo

Hivatalosan is megvádolta tegnap az amerikai energiapiaci hatóság a JP Morgant az áramárak manipulálásával. A Bloomberg forrásai szerint 400 millió dolláros bírságban már meg is egyeztek a felek. A JP Morgan egyébként pénteken jelentette be, hogy a fizikai nyersanyag kereskedéssel foglalkozó üzletágát el akarja adni.

5 százalékot tudott emelkedni piaczárás után a Herbalife. Az étrend kiegészítőket gyártó cég 1,41 dolláros EPS-t (várt: 1,18 dollár) és 1,22 milliárd dolláros árbevételt (várt: 1,61 milliárd dollárt) hozott össze a második negyedévben. A társaság viszont megemelte éves profit prognózisát, 4,83-4,95 dollár lehet az egy részvényre jutó nyereség idén, holott korábban 4,6-4,8 dollárt várt a cég, a piac pedig 4,78 dollárt.