A konzervatív német lap kommentárja szerint indokolatlan a magyar kormány optimizmusa.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar gazdaság helyzetéről közölt kommentárt a szerdai számában. A Magyarország diadal és valóság között című írásban a szerző, Michaela Seiser kiemelte: "Orbán Viktor kormányának optimizmusa nem indokolt". Kifejtette: a miniszterelnök a hatalomra kerülése óta az idei nyári szünet előtt ítélte meg a leginkább bizakodóan az ország helyzetét, gondolatait azonban "vágyak szülték".

A kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "kidobásával" cselekvési szabadságra kíván szert tenni a választások előtt egy évvel, de Magyarország így is "egy kicsi, nyitott nemzetgazdaság" marad, amely különösen erősen függ az euróövezeti és a világgazdasági konjunktúrától - írta a FAZ szerzője, aki szerint "Orbán jól tenné, ha az IMF nélkül is hozzálátna végre az IMF által szorgalmazott reformokhoz".

Megjegyezte: az elfordulás az IMF-től "valószínűleg pénzbe kerül", és "a kis nemzetgazdaság nem annyira egészséges, hogy ki lehetne zárni az újabb találkozást a valutaalappal". Hozzátette: a forint révén Magyarország "a piacok játékszere marad".

Michaela Seiser szerint "a második Orbán-kormány eddig minden korábbi kormánynál több adóemelést hajtott végre", az államháztartás kiadási oldalán viszont "nem sok minden történik". A befektetők ezért is "vegyes érzelmekkel" viszonyulnak a térség "egykori éltanulójához", és kifogásolják a kormányzat "hiányos kiszámíthatóságát" is - fejtette ki a FAZ szerzője. Hangsúlyozta: Magyarországnak a gazdasági teljesítmény alapján semmi oka nincs arra, hogy "tanítómesterként állítsa be magát".