A brit AstraZeneca gyógyszercég tárgyalásokat folytat a dél-koreai Celltrionnal a biotechnológiai vállalat felvásárlásáról - írja a Bloomberg a Financial Newsra hivatkozva. A hír az Egis számára sem lehet mellékes, hiszen a célpont a hazai gyógyszergyártó egyik fontos partnere. 2010-ben a Celltrion 8 készítményének értékesítésére írtak alá együttműködési megállapodást, aminek első gyümölcsét idén arathatja le az Egis, miután az első gyógyszert várhatóan ősszel dobja majd piacra. 

Bekebelezhetik az Egis partnerét

Az Egis dél-koreai partnerének a felvásárlásáról folytat tárgyalásokat a brit AstraZeneca gyógyszergyártó - írja a Bloomberg a Financial Newsra hivatkozva. Nem sokkal a hír napvilágra való kerülését követően mindkét cég jelezte, hogy nem kívánják kommentálni a megjelenteket. A felvásárlási pletyka egyáltalán nem érhette váratlanul a befektetőket, hiszen a Celltrion alapító tulajdonosa, Seo Jung-jin már április 16-án jelezte, hogy értékesíteni kívánja a Celltrion Holdingson keresztül meglévő részesedését a biotechnológiai cégben.

Forrás: Origo

Hogy reagál az Egis?

A Celltrion felvásárlása az Egis számára sem lenne mellékes, hiszen a két cég még 2010 februárjában kötött megállapodást 8 bioszimiláris termék forgalmazásáról. Az első készítmény piacra dobása a legfrissebb információk szerint őszre tehető, ezzel pedig a maga kategóriájában az első lenne Európában. Némiképpen azonban árnyalja a debütálást, hogy a menedzsment a legutóbbi gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón még nyári megjelenést rebesgetett. A tranzakció pedig akár kisebb-nagyobb kockázatot is rejthet az Egis számára, ugyanakkor a menedzsment cáfolta, hogy a Celltrion tulajdonosi összetétele befolyásolná a már megkötött szerződést.

A hír megjelenése előtt 1 százalékos mínuszban járó Egist a pletykára közel 1 százalékos pluszba húztak, aminek nagyrészét azóta is tartja a gyógyszerpapír.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo

Száguld a Celltrion!

Méretes ugrást mutatott ma ba a Celltrion árfolyama, amely így egy határozott mozdulattal tört új történelmi csúcsra. Az elmúlt hetek nagy szárnyalását a Remsima névre keresztelt készítménnyel kapcsolatos pozitív hírek katalizálták. Zöld utat kapott a termék európai értékesítése, a hét elején pedig már a kedvező japán klinikai tesztekről szóltak a hírek. Az ázsiai országban való értékesítésektől sokat remél a piac, ennek pedig nagy szerepe lehet a részvény nagy forgalommal történő emelkedésében, ráadásul a felvásárlási pletyka kiszivárgása szintén az árfolyam felhajtóereje lehetett.

A Celltrion árfolyama (Szöul)

 

Attól persze, hogy a dél-koreai vállalat árfolyama száguld, önmagában még nem lesz vonzó az Egis, de bizonyos áttéteken keresztül lehet hatása a magyar részvények megítélésére. Áprilisban például a Celltrion körüli riadalmak az Egis piacát is nyomás alá helyezték, vagyis kifejezetten jó most azt látni, hogy a könyvelési csalásról szóló pletykák, vagy az alapító tulajdonos kiszállása nem befolyásolja tartósan a dél-koreai társaság kedvező kilátásait

A Celltrion árfolyama (Szöul)