Konzultáltak a takarékokkal, csak épp a papírokat nem küldték el előre

Vágólapra másolva!
Kedden hívták a szerdai egyeztetésre a Pest megyei takarékszövetkezetek vezetőit, ráadásul úgy, hogy nem küldték el előre az alapszabályokat, amelyről egyeztetni kellene. Az egyik érdekszervezet szerint ha ez átmegy az európai fórumokon is, akkor Magyarországban semmilyen tulajdon nincs biztonságban.
Vágólapra másolva!

Tűrhetetlen, hogy a takarékok vezetői előzőleg nem kapták meg az alapszabályok tervezetét - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint Pest megyében lezajlottak az első konzultációk a takarékszövetkezeti vezetőkkel. Ezeken a takarékszövetkezetek, valamint a Takarékszövetkezeti Bank alapszabályait vitatták meg.

A takarékszövetkezeti vezetőket Lontai Dániel, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke hívta egyeztetésre kedden. Az alapszabályoknak kulcsjelentősége van a takarékszövetkezetek jövőbeli működésében. Az Origo korábban úgy értesült, a takarékok a lázadást fontolgatják.

Dávid Ferenc szerint szépséghiba, hogy az egyeztetést egyik pillanatról a másikra hívták össze, de tűrhetetlen, hogy a takarékok vezetői nem kaptak alapszabály tervezetet, holott az általuk vezetett intézmények sorsáról van szó. "Valószínű, hogy itt csak megy előre a henger, az átalakítás erőltetett menetben, teljesen antidemokratikus módon történik" - fogalmazott a főtitkár, aki szerint így nem lehet érdemi konzultációt folytatni.

A konzultációkra nem hívták meg az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökét, Demján Sándort és a szövetség ügyvezető igazgatóját sem - a főtitkár szerint ez is mutatja, hogy "látszatkonzultációról" van szó.

A takarékszövetkezeteknek az új alapszabályt augusztus 27-ig el kell fogadniuk - emlékeztetett Dávid Ferenc arra, hogy amelyik takarékszövetkezet nem ért egyet az új alapszabállyal, az kirekeszti magát az integrációból, kockáztatja a takarékszövetkezet működését, így az ott dolgozók elveszíthetik az állásukat.

A főtitkár szerint ha ez az erőltetett takarékszövetkezeti átalakítás a nemzetközi fórumokon is megállja a helyét, "akkor innentől kezdve Magyarországon senki (...) nem lehet biztonságban, mert az állam bárhová beteheti a lábát és erőszakos vételi jog kijelölésével többségi tulajdont szerezhet".

Az OTSZ és a VOSZ korábban is kritizálta a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását. Demján Sándor elnök két levelet is írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy lebeszélje a törvény elfogadásáról.