Erős növekedési adat az USA-ból

Vágólapra másolva!
1,7 százalékot bővült a második negyedév során az amerikai gazdaság évesített alapon. A konszenzust jócskán sikerült túlszárnyalni. Az adat után a piacok negatívan reagáltak.
Vágólapra másolva!

1,7 százalékot bővült a második negyedév során évesített negyedéves szinten az amerikai gazdaság. Az elemzők csupán 1 százalékos növekedést prognosztizáltak. Ugyanakkor negatívum, hogy az előző negyedéves számokat lefelé korrigálták, 1,8 százalékos növekedésről 1,1 százalékos bővülésre.

A negyedéves GDP adatot jobban megnézve látható, hogy az építőipari szektor kétszámjegyű növekedést ért el, a beruházások pedig 9 százalékot tudtak hízni. Az állami kiadások viszont 1,5 százalékot csökkentek és az import megugrása is rontja a GDP számot.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

A kereskedelmi minisztérium számításia szerint 2012-ben az amerikai GDP lényegesen jobban növekedett, mint ahogyan azt korábban számolták. A GDP adatot 2,2 százalékról 2,8 százalékra húzták fel, miután új metódus alapján újraszámolták az adatokat.

Hogyan reagáltak az arany?

Az arany reagált az egyik legérzékenyebben a pozitív meglepetést okozó növekedési adatra, tovább növelve az ADP munkaerőpiaci adat utáni mínuszát.

A javuló gazdasági adatok alapján arra lehet számítani, hogy a Fed előbb-utóbb csökkenteni kezdi a kötvényvásárlások ütemét, majd később - Bloomberg által készített felmérés szerint -, jövő év közepén akár le is állíthatják a stimulust. A kötvényvásárlások nagyságának csökkentése nem jelentene szigorodó monetáris politikát, csupán az élénkítés sebessége esne vissza.

Ma este zárul a Fed kamatdöntő ülése, magyar idő szerint este 8-kor jelenik meg a közlemény az ülésről. Az ott megjelenteknek komoly hatásuk lehet akár az arany piacára is.

Arany napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu