Mindent elkapkodtak a befektetők a magyar piacon

Vágólapra másolva!
Kedvező makrogazdasági adatok érkeztek ma az USA-ból, a foglalkoztatottság a vártnál erősebb volt júniusban, valamint a második negyedéves GDP is alaposan meglepete az elemzőket. Bár elméletben a Fed eszközvásárlási programját veszélyeztetik a túl jó adatok, a Fed mai jegyzőkönyve előtt egyelőre optimista a hangulat, a nagyobb piacok emelkedni tudnak nem csak Amerikában, hanem Nyugat-Európában és a régióban is. A BUX különösen jól szerepelt az utolsó másfél órának köszönhetően, a Richtert leszámítva valamennyi nagyobb papírt felhúzták. Egyedül a forint nem szerepelt ma jól, az euróval szembeni árfolyam többször is átlépte a 300-as szintet.
Vágólapra másolva!

Záporoznak a fontos makroadatok

1,7 százalékkal nőtt a második negyedévben az amerikai GDP, holott az elemzők csak 1 százalékos növekedést vártak. A makroadatok után az arany árfolyamát nagy eladói nyomás alá helyezték a befektetők, villámgyorsan 1320 dolláros unciánkénti ár alakult ki a piacokon.

Jól sikerült az ADP foglalkoztatottsági adat az USA-ban, 200 ezer fővel bővült a dolgozók száma, holott csak 180 ezer fős növekedést vártak az elemzők. Az előző havi adatot is felfelé módosították, a 188 ezerről 198 ezerre.

Magyar idő szerint este 8-kor is érdemes lehet figyelemmel kísérni az amerikai híreket, mivel a Fed kétnapos kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatón fontos hírek láthatnak napvilágot a QE program rövid, illetve középtávú jövőjével kapcsolatban is.

Az amerikai piacokon 0,5 százalék körüli pluszok mutatkoznak, a befektetők tehát egyelőre úgy tűnik, hogy nem ilyedtek meg a kedvező makroadatok miatt, mivel a Fed főleg ennek függvényévé tette a QE program leállítását. A Dow Jones új csúcsot ért el, de a Nasdaq is már 13 éve nem látott szinteken jár.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai között is jó teljesítmény látható ma, legjobban a ciklikus fogyasztási javakat szeretik a befektetők, 1 százalékos átlagos árfolyamemelkedésben járnak a papírok.

Forrás: Origo

38 dolláron is járt a kereskedés előtti órákban a Facebook árfolyama, ezzel folytatja menetelését a technológiai cég. Az árfolyam már megközelítette a tavaly májusi tőzsdei debütálás során látott 40 dollár körüli szinteket.

2,9 százalékos pluszban a Mastercard árfolyama, miután a kártyatársaság az elemzői várakozásoknál jobb eredményeket tett közzé a mai gyorsjelentésében. A második negyedéves bevételek 15 százalékkal, 2,1 milliárd dollárra emelkedtek.

Újra 300 forintot adnak egy euróért

A 300-as szám jegyében telt ma a kereskedés a forint piacán, mivel az euróval szemben árfolyam nap közben ezen a szinten ingadozott. A devizapár ezzel folytatja az elmúlt napokban látott folyamatos gyengülését.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Az Egis dél-koreai partnerének a felvásárlásáról folytat tárgyalásokat a brit AstraZeneca gyógyszergyártó - írja a Bloomberg a Financial Newsra hivatkozva. A Celltrion felvásárlása az Egis számára sem lenne mellékes, hiszen a két cég még 2010 februárjában kötött megállapodást 8 bioszimiláris termék forgalmazásáról. Az első készítmény piacra dobása a legfrissebb információk szerint őszre tehető, míg a menedzsment májusban még nyári debütálást rebesgetett

A 3,1 százalékkal emelkedő Mol volt ma a legerősebb papír a nagyok közül, miután alaposan felhúzták a BUX indexet az utolsó másfél órában. Panaszra nem lehet oka a többiekenek sem, az OTP 1,8 százalékkal erősödött, de az utóbbi napokban szenvedő Magyar Telekom is pluszban zárt. Legrosszabbul a Richter és az Egis szerepelt.

Forrás: Origo

Ezzel a szereplésével a BUX egyből a régió és Európa élére repítette magát, de alapvetően a környező országok piacain is jó hangulat uralkodott ma.

Forrás: Origo

Megkezdődött a tárgyalás a kormány és a Bankszövetség között a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek kivezetésének ügyében, miután ma Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Patai Mihállyal, a szervezet elnökével egyeztetett az NGM közleménye szerint. A felek kiemelték, hogy a megbeszéléseket reális határidőn belül célszerű lezárni, mivel az bizonytalanságot eredményezhet a pénzügyi rendszer működésében és a gazdaság más folyamataiban is.

Holnap kezdetét veszi hazánkban is a második negyedéves gyorsjelentési szezon. A sort a hajnalban jelentő Richter nyitja, míg piaczárást követően az Egis is felfedi negyedéves számait, amiről természetesen részletesen beszámolunk az Investor.hu-n.

Felemás zárás Európában

Felemásra sikerült a mai nap az európai piacokon, míg a periféria országok tőzsdéi mínuszban, addig a centrum országok piacai pluszban zártak, főleg az angol FTSE 100 volt nagyon erős ma.

Forrás: Origo

Jobban alakult az európai munkanélküliség, mint amire az elemzők számítottak. A várt 12,2 százalék helyett csak 12,1 százalékot mutatott az eurózónában júniusban. A májusi adatot is kedvező irányba módosították, 12,1 százalékra.

Fontos makroadat volt még ma a fogyasztói árindex júliusi értéke is, ami az előzetes számok szerint 1,6 százalékos növekedést mutatott, megegyezve az elemzői várakozásokkal, és az előző havi értékkel.

6,6 százalékkal erősödött az AB Inbev árfolyama, mivel a világ legnagyobb sörgyártója a várakozásokat meghaladó második negyedéves profitról számolt be a ma reggeli gyorsjelentésében. A tisztított EBIDTA 5,8 százalékkal növekedett, míg az elemzők csupán 3,7 százalékos bővülésre számítottak.

2,8 százalékos pluszt ért el a Schneider Electric árfolyama, miután bejelentette, hogy részvényenként 502 pennyért vásárolja fel az Invesyst. A vállalat továbbá első féléves kedvező eredményeiről is beszámolt, valamint a menedzsment is megerősítette az idei éves célkitűzéseket. Az Invesys árfolyama a hírre 1,9 százalékot drágult.

Jelentett ma továbbá a BNP Paribas, az EADS, a Volkswagen, valamint a Peugeot is, valamennyi gyorsjelentés pozitív fogadatásra talált a befektetők részéről.