Ezt a részvényt vette meg Soros

Vágólapra másolva!
A zseniális tőkepiaci spekulációiról ismert Soros György vásárolt részesedést a táplálékkiegészítők és egészségügyi termékek értékesítésével foglalkozó Herbalife-ban, lehetett olvasni a legtöbb külföldi hírportál hasábjain. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem a befektetési legenda vásárolja saját kezűleg a részvényeket, a lépés még így is nagy fordulatokat hozhat a részvény piacán.
Vágólapra másolva!

Soros Herbalife-os tranzakciója körül több érdekességet is fontos kiemelni. Egyrészt nem a befektetései aktív kezelésétől visszavonult guru vásárolt, hanem a Soros Fund Management portfólióit kezelő menedzserek. Sőt, egyelőre az sem biztos, hogy ténylegesen is részesedést szereztek, a tulajdonosi struktúrában ugyanis nem érték el az 5 százalékos küszöböt, így a lehetséges vételekről csak egy magát megnevezni nem akaró forrásból származnak az információk.

A Herbalife emelkedéséhez azonban már a pletyka elterjedése is hozzájárulhat, ha azt elég megbízhatónak tartják a piaci szereplők. Nem szabad ugyanis elfeledni, hogy a papír piacán Bill Ackman hedge fundja méretes short pozíciókat vett fel, amiket állítása szerint még az elmúlt időszakban is tartott.

Ackman szerint a Herbalife egy piramisjáték, mely véleményének szeret is hangot adni. Ezzel szemben viszont vannak olyan piaci szereplők, akik szerint a vállalat jó kilátásokkal bír, Carl Icahn hedge fund guru például már 16 százalékos részesedést halmozott fel. Ha Soros alapja is beszáll a cégbe, az még tovább lendítheti az árfolyamot felfele, márpedig így Ackmannek egyre nehezebb lesz finanszíroznia a Bloomberg szerint már jelenleg is 340 millió dolláros veszteséget felhalmozó pozíciót.

Ha kiütik a hedge fund gurut, az a short pozíciók kényszerű zárásával hirtelen igen jelentős árfolyam emelkedést generálhatna a részvény piacán. Talán részben erre is játszanak a nagyok.

A Herbalife árfolyama (USD)