Pofon az amerikai szupermarketnek

Vágólapra másolva!
10 százalékos zuhanáson van túl az amerikai JC Penney árfolyama, miután a New York Post értesülései szerint a CIT felhagy a kiskereskedelmi cég beszállítóinak finanszírozásával. A részvény árfolyama gyakorlatilag az áprilisi vezetőváltás során tapasztalt szintekre esett vissza, hiszen ezentúl a szupermarketek akkor kapnak árut, ha azt készpénzben ki is egyenlítik partnereik felé. A befektetőknek rossz üzeneteket küldhet egy ilyen lépés, ami akár komolyabb problémákat is okozhat a JC Penney-nél.
Vágólapra másolva!

Zuhan az árfolyam, bajban a JC Penney?

10 százalékot zuhant az amerikai JC Penney kiskereskedelmi cég árfolyama a tegnapi kereskedés során, miután a New York Post kedvezőtlen híreket szellőztetett meg a vállalat számára. A napilap értesülése szerint ugyanis a CIT pénzügyi cég leállította a JC Penney beszállítóinak hitelezését.

A CIT tulajdonképpen előfinanszírozza a kis- és középvállalkozásokat, akik a JC Penney felé - az áruk eladásából fakadóan - fennálló követelésüket adják el cserében a CIT-nek. Azonban ha nincs előfinanszírozás, akkor árut sem kap a kiskereskedelmi cég, hacsak nem tudja azt azonnal készpénzben teljesíteni. Liz Dunn a Macquarie elemzője szerint a JC Penney termékeinek kevesebb mint 10 százaléka kötheti az imént vázolt konstrukcióhoz, de ezeknek java részét a CIT finanszírozza. Ha viszont az egyik legnagyobb szereplő gondolja meg magát, az a többi szereplőt is könnyen magával ránthatja.

Bár a lépés hatása egyelőre nehezen megítélhető, mégis számos kockázatra vetít rá a JC Penney-vel kapcsolatban. A CIT fél attól, hogy a kiskereskedelmi cég nem tudja majd kifizetni a számlát, vagyis nagy esélyét látják annak, hogy a vállalat likviditási problémákkal szembesül. A JC Penney-t ez közvetlenül addig nem érinti, amíg készpénzben is tudják fizetni a megvásárolt árukat. Ez működhet, de ha mégis kevesebb terméket tudnak csak beszerezni, az az eredmény romlásával járhat, egy ördögi körbe hajtva a társaságot.

Hiába volt vezetőváltás az amerikai kiskereskedelmi lánc élén tavasszal, a részvény árfolyama egy rövid fellendülést leszámítva azóta sem tudott helyre rázódni. Ráadásul a tegnapi mélyrepüléssel a korábbi vezérigazgató távozásakori szintekre süllyedt vissza az árfolyam.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Közeleg a gyorsjelentés, bizonyíthat a régi-új vezető

Egyelőre a régi-új vezérigazgató, Mike Ullman még nem tudta visszaigazolni a hozzá fűzött reményeket, de lesz honnan építkeznie, hiszen az elmúlt negyedévekben katasztrofálisan teljesített a JC Penney. Az első próbatételre nem kell sokat várnia, a társaság ugyanis augusztus 9-én közzéteszi gyorsjelentését. Kedvező jel lehet, hogy az elemzői várakozások egyelőre fodulatot vetítenek előre, ezek szerint tovább olvadhat a vállalat vesztesége a soron következő negyedévekben.

Forrás: Origo

Kisebb optimizmusra adhat okot, hogy a híres befektetési guru, Soros György alapja közel 8 százalékos részesedést szerzett a jelentős átalakuláson átmenő kiskereskedelmi cégben áprilisban. Ennek, akkor nagyon meg is örült a piac, az optimizmus azonban azóta alábbhagyott. Vélhetően árgus szemekkel fogják majd a befektetők figyelni a soron következő gyorsjelentést, hiszen egy guru sem lehet garancia a fordulat tényleges bekövetkeztére.

Forrás: Origo