Csúszik az Egis felvásárlás

Vágólapra másolva!
Az Egis menedzsmentjének várakozásaihoz képest a gyógyszercég lassabban halad akvizíciós tervei megvalósításával. Valószínűleg a szeptember végén záruló üzleti év végéig nem is kerül sor felvásárlásra, ugyanakkor december végéig reális esély mutatkozik a tranzakcióra - mondta el a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón Poroszlai Csaba gazdasági igazgató.
Vágólapra másolva!

Szeptemberig már nem lesz bejelentés

A menedzsment várakozásaihoz képest lassabban halad az Egisnél az akvizíciós folyamat - mondta el a társaság gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón Poroszlai Csaba gazdasági igazgató. A szeptemberben záruló üzleti évben várhatóan már nem lesz új üzlet, ugyanakkor a gyógyszercég vezetése még bizakodik, a naptári év végéig reális esély mutatkozik a felvásárlásra. Az akvizíció terén megerősítésre került, hogy továbbra is Oroszországban szeretne az Egis terjeszkedni.

A gyógyszercég terveire még januárban derült fény, amikor is Poroszlai Csaba egy 100 millió eurós nagyságrendű akvizíció lehetőségét jelentette be. Ezt később a társaság vezérigazgatója, Hodász István az Investor.hu-nak adott interjújában meg is erősítette, mi pedig utána is jártunk hogy mely cégek jöhetnek szóba a tranzakció során.

Jól halad a bioszimiláris sztori

Poroszlai Csaba elmondása szerint a következő üzelti évben számos közép-európai országban jelenhetnek meg a Celltrion biohasonló készítménnyel. Fehéroroszországban már meg is vetette a lábát a Flammegis nevű készítménnyel, ami az első monoklonális antitestnek számít Európában. Az első kiszállításokra még júniusban került sor, amellyel kapcsolatban még nem kívánt komoly következtetést levonni a gazdasági igazgató az eltelt idő rövidségére hivatkozva.

A biohasonló készítmények bevételeit illetően továbbra sem kíván előrejelzést adni a menedzsment, annyit azonban tudni, hogy újabb mérföldkő fizetéseket kell majd teljesítenie az Egisnek partnere, a dél-koreai Celltrion felé. Erről azonban nem kívánt további részleteket elárulni Poroszlai Csaba.

Visszavágta várakozását a menedzsment

A harmatgyenge gyorsjelentést követően a menedzsment frissítette idei várakozását az árbevétellel kapcsolatban, ráadásul az is kiderült, hogy mire számítanak a soron következő üzleti évben. Az Egis üzelti évének első kilenc hónapja után még 2 százalékos árbevétel bővülésről számolt be csoport szinten, aminek tudatában talán nem számít meglepetésnek, hogy a gyógyszercég vezetése lefelé módosította idei éves várakozását. A korábban megfogalmazott 4-6 százalékos növekedés mellett már csak 2-3 százalékos éves expanziót tart reálisnak az Egis forintban számolva. Ugyanakkor ez az érték nagyban függ a forint rubelhez viszonyított árfolyamához képest, amely a negyedév során negatív hatást fejtett ki.

Forrás: Origo

Magyarország esetében 7-9 százalékkal mérséklődhet az Egis bevétele idén, tehát az utolsó negyedévben akár szakíthat is az elmúlt negyedévekben megszokott zsugorodással, ha abból indulunk ki, hogy eddig 9 százalékos visszaesést láthattunk. A jövöt illetően is optimista a mendzsment, az októberben induló üzleti évtől már csak kisebb erózióra számítanak, miután a vaklicitek egyre kisebb mértékben törik le az gyógyszerárakat.

Az export javát adó FÁK-országok esetében az utolsó negyedév során még inkább felpöröghet az értékesítés, hiszen az első kilenchavi 7 százalékos bővülést követően 9-11 százalékos növekedésre számít a menedzsment. Ehhez képest az elsődleges piacnak számító Oroszország 8-10 százalékot mutathat fel az eddig teljesült 4 százalékkal szemben. A következő üzleti évet tekintve mérséklődhet az expanzió, ennek ellenére a 6-10 százalék még mindig magasnak tekinthető az egész csoportot vizsgálva.

A kelet-európai régió 3-4 százalékos növekedést mutathat fel a legfrissebb számok szerint idén a korábban várt 3-6 százalékkal szemben. Jövőre azonban felgyorsulhat az értékesítés, amiben kulcsszerepe lehet a biohasonló gyógyszerek újabb piacra való bevezetésének.

Mérséklődik a csökkenés

A nyitást követően tapasztalható 2 százalékos mínusz felét délutánra visszaadta az Egis árfolyama, ráadásul a forgalom a sajtótájékoztatót követően némiképp felpörögött.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo