Van, aki dacból is fenntartja a kisboltját, pedig amióta dohányt már nem árulhat, elfogytak a vevők. A kisboltosok július óta a mindennapi megélhetésükért küzdenek, a trafikosok viszont elkezdték learatni a gyümölcsöt. A forgalmas utcákon nagyot lehet szakítani, de a kevésbé frekventált helyeken is jut a jóból.

Egy belvárosi utcasarkon kicsi, pult mögül kiadós vegyesbolt tikkad a nyári hőségben. A válságban eddig elevickélő csemege oldalán a „kiadó”, illetve a „kiárusítás” szavak olvashatók.

„Ez az utolsó nekirugaszkodásunk” – mondja bent az eladólány. A kisbolt próbálja kicsit felpörgetni az üzletet, mert az elmúlt hetekben a felére esett vissza a forgalom. Az eladó szerint ennek egyértelmű oka van: július közepe óta nem árulhatnak cigarettát.

„Amióta nincs cigi, még a süti is kevésbé fogy” – érzékelteti a helyzetüket, amin csak ront, hogy a kasszacsere is a legrosszabbkor jött. Bár az állam 50 ezer forinttal támogatja a pénztárgépek lecserélését, az úgy is megterheli a bolt vagyonát - és ezzel nincs egyedül. Ha az akciózással sem sikerül vevőket szerezni, akkor még megpróbálkoznak az üzlet kiadásával.

Jó helyre települ a dohány

A kormány július 1-jével állami monopóliummá tette a dohánytermékek kiskereskedelmét, amely jogot azután koncessziós pályázaton keresztül kiadták a nemzeti dohányboltoknak. Se benzinkúton, se szórakozóhelyen, se plázákban, se hagyományos vegyesboltokban nem lehet már cigarettát kapni.

Forrás: Origo

A nagyobb kereskedők, mint például a nagyáruházak vagy a benzinkutak, igyekeztek magukhoz édesgetni egy-egy nyertes trafikost, mert ők egy adott területen belül (falu, város, Budapesten belül pedig kerület) bárhol megnyithatták a nemzeti dohányboltjukat. A kis közértek, csemegék, vegyesboltok azonban esélytelenek voltak ebben a versenyben, ők egyik hétről a másikra rengeteg dohányzó vásárlót elvesztettek.

A cigaretta bő egy hónapja még nem volt ekkora üzlet, nem ennek elvesztését fájlalják a megkérdezett közértesek. A cigarettán 3-5 százalékos árrésük volt, ez dobozonként 30-35 forintot jelentett. A dohány azért volt inkább fontos, mert a cigarettát is vásárló vendégek oda mennek, ahol hozzájutnak a szenvedélyük tárgyához. „Ha már bejött, vett egy rágót, öngyújtót, ha meleg volt, kólát is” – magyarázta egy Dohány utcai közértes, hogyan hozta a pénzt a cigaretta még akkor is, ha önmagában nem jelentett nagy nyereséget.

A CBA meg a Tesco

Erre panaszkodott egy Rottenbiller utcai kisboltos is, aki igazságtalannak érzi, hogy a nagyok kevésbé érzik meg a dohányárusítás elvesztését, ha maguk mellé tudnak telepíteni egy trafikost. „A CBA meg a Tesco megteheti, hogy vegyen tulajdonjogot” – mondta a boltos.

Forrás: Origo

A „tulajdonjogot venni” kifejezés némileg pontatlan, hiszen a Tesco vagy a CBA nem szerzi meg a dohánykoncessziót, csupán a közelében tartja a vevőt, aki így kis távolságot megtéve egyszerre be tud vásárolni, illetve tankolhat és cigarettát is vehet. A lényeget tekintve tehát mégiscsak igaza van a boltosnak: a benzinkutak, boltláncok különböző előnyökkel magukhoz csábították a trafikosokat, majdnem úgy, mint ha saját maguk nyertek volna trafikjogot.

"Öt nulla biztosan megvan naponta"

Szemben a csemegésekkel, trafikosnak lenni nem rossz üzlet manapság. A nemzeti dohányboltokban feltett körkérdésünkből az derült ki, hogy a viszonylag kedvezőtlen adottságokkal rendelkező trafikok is meg tudnak élni valahogy, az ügyesen helyet választók pedig nagyot szakíthatnak.

Júliustól a cigarettából, öngyújtóból, kólából álló csomagot már csak a trafikban tudja megvenni a dohányos, sőt ott még sorsjegyet, újságot meg sört is találhat. A törvényt benyújtó Lázár János ugyanis a pályázatok kiírása után úgy felturbózta a trafikokat, hogy alkoholt és fagyit is árulhatnak (ráadásul 10 százalékra emelték a kiskereskedelmi árrést, így a dohányárusítás a többi terméktől függetlenül is bombaüzlet lett). 

A forgalmas helyeken, mint amilyen az Oktogon vagy a Nyugati tér, folyamatosan betérnek a dohányos vevők, az Oktogon egyik trafikosa szerint "percenként nyílik az ajtó". Egy vevő több dobozzal is vehet, így még ha nem is percenként szolgálnak ki egy betérőt, a percenként egydoboznyi eladás jó közelítés a forgalmukra. Ez tízórás nyitva tartás mellett 600 doboz cigarettát jelent naponta, ami már csak azért is reális, mert az Oktogon egy másik trafikosa épp ezt tapasztalja: "600-700 doboz biztos elmegy egy nap".

Ekkora forgalom tisztességes megélhetést jelent. Az árrés emelése miatt átlagosan már 900 forintos dobozárral számolva napi minimum 540 ezer forintos árbevételt érhetnek el a jó helyen lévő trafikosok csak a dobozos cigarettával - a szálas dohányból és a többi termékből származó bevétel már ezen felül jön. Az egyik, láthatóan elégedett Nyugati téri trafikos saját bevallása szerint is "sokat" ad el naponta, "öt nulla biztosan megvan naponta", vagyis valahol 100 ezer és 1 millió forint között van az árbevétele. A félmilliós napi forgalom 10 százaléka marad a trafikosnál, ez pedig egy évben körülbelül 15 millió forintos hasznot jelent.

"El kéne dobnom a vevőimet"

A kevésbé frekventált helyen lévő trafikoknak sincs okuk panaszra. Az Erzsébet körúttól néhány tíz méterre, a Dob utcában nem túl szerencsés módon két trafik is települt egymás mellé. A körúthoz közelebb eső trafikos is látja a problémát: "Ennél közelebb egymáshoz szerintem nincs két dohánybolt." Szerinte a másik dohányboltos a környéken több boltot is tart, ezért nem érti, "miért pont ide kellett települnie".

Két nemzeti dohánybolt egymás mellett a Dob utcábanFotó: Mudra László - Origo

1991 óta dolgozik ott dohányárusként, és bevallása szerint elgondolkodott a költözésen, de nem fűlik hozzá a foga. "Nem szeretnék elköltözni, 22 éve vagyok itt, el kéne dobnom a vevőimet" - mondta. Az áttelepülésnek a kerületen belül nincs akadálya, viszont nagy motivációja sincs rá, mert bár alkalmazottat tartani nem tud, azért van mit a tejbe aprítani. Csak cigarettából 300 doboz fogy egy nap, ami 8 milliós hasznot hoz egy évre vetítve, ráadásul a bolt bérletével sem kell törődnie, mivel az övé a helyiség. Ez elégnek tűnik a megélhetéshez, főleg, hogy ebben még nincs benne a szálas dohány és a többi termék haszna.