Csűrik-csavarják a Dell sztorit

Vágólapra másolva!
Harmadjára sem született döntés a Dell felvásárlásával kapcsolatban, ugyanis a számítógépgyártó akvizíciót vizsgáló speciális bizottsága szeptember 12-re halasztotta az erről szóló szavazást. A döntés hátterében az alapító és egyben nagytulajdonos újabb ajánlata áll, aki 13,75 dollár készpénzt, illetve 0,13 dollár rendkívüli osztalékot kínál a tulajdonosoknak. Ráadásul a tulajdonosi megfeleltetés napját augusztus 13-ra tolták el, így aki ezen a napon rendelkezik a Dell részvényével, az jogosult dönteni a felvásárlásról.
Vágólapra másolva!

Harmadjára is elhalasztották a Dell felvásárlásáról döntő szavazást, miután az alapító nagytulajdonos, Michael Dell és a Silver Lake kockázati tőketársaság újabb ajánlattal állt elő. A tulajdonosok legközelebb szeptember 12-én dönthetnek az ügyben. A számítógépgyártó alapítója már nem bízna semmit a véletlenre, már nemcsak 13,75 dollárt fizetne a Dell részvényeiért cserébe, hanem ezt megtoldaná egy 0,13 dolláros rendkívüli osztalékkal is. Sőt, ezen felül 0,08 dollárt garantálna a harmadik negyedévi eredmény után papíronként.

Bár a háborút még nem nyerte meg Michael Dell és társa, azt azért kijelenthetjük, hogy egy kisebb csatát már megnyertek, mivel kérésüknek megfelelően a tulajdonosi megfeleltetés napja augusztus 13-ra módosult a korábbi június 3-i dátumról. Tehát már azok is részt vehetnek a szavazáson, akik az elmúlt két hónapban jutottak hozzá a Dell részvényéhez.

A jelenlegi események nagy vesztese a milliárdos, aktivista befektető Carl Icahn, illetve a Southeastern Asset Management, akik egyaránt ellenezték a szavazási szabályok változtatását. Ennek érdekében még levelet is írtak a Dell felvásárlást vizsgáló speciális bizottságának, kérésük azonban nem talált meghallgatásra. Icahn korábban több ajánlatott is tett már a Dellre, hivatalosan is a legfrissebb szerint 14 dollárt kínálna a részvényeseknek egy saját részvény visszavásárlási program keretein belül.

Az alapító újabb ajánlatára több mint 5 százalékot ugrott a Dell árfolyama 13 dollár alól. A részvény árfolyama januárban fogott nagyobb szárnyalásba, miután az a pletyka látott napvilágot, hogy felvásárolnák a számítógépgyártót. Az első hivatalos ajánlatra azonban egy kicsit várni kellett, Michael Dellék ugyanis februárban álltak elő 13,65 dolláros kezdő ajánlatukkal.

A Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo