Szellemvárosok kísértik Kínát

Vágólapra másolva!
Nagyon furcsa kettősség jellemzi a kínai ingatlanpiacot. A híreket olvasva lépten nyomon azt halljuk, hogy az árak az egekben, miközben a Business Insider ismét olyan városról cikkez, ahol lakások százai várják üresen a beköltözőket. Szellemváros, ahol jó kínai módjára még a párizsi Eiffel-torony mását is felhúzták.
Vágólapra másolva!

A gazdasági híreket olvasva sokszor bukkan az ember érdekességekre. Ilyen például az a kínai szellemváros Shanghai vonzáskörzetében, ahol lakások százai állnak még üresen, pedig a beköltözők még a párizsi Eiffel torony mását is megcsodálhatják az erkélyekről, vagy a szerencsésebbek az ablakaikból.

Forrás: Reuters/Aly Song

Kínában nem teljesen ismeretlen ez a jelenség. Az országon belül olyan jelentős méreteket ölt ugyanis a falvakból a városok irányába mutató migráció, hogy komplett városokat építenek fel tulajdonosok nélkül. Úgy gondolkoznak, hogy a tömeges városiasodással majd felszívják a parlagon heverő területeket, a párizsi, német, vagy olasz mintára felépített városok pedig csak az elmúlt évek nyugatmásolása miatti beidegződésnek lehet az eredménye.

Az üres városok miatt persze sokan már kongatják a vészharangot, hiszen a túltermelés jeleit vélik benne felfedezni. Miután az országban 2005 óta az ingatlanárak több mint triplázódtak, egyesek szerint a kínai ingatlanpiacon a lufi jeleit lehet felfedezni.

Nem olyan egyértelmű azonban a helyzet, hiszen több olyan neves szakértő is arra hívja fel a figyelmet, hogy az úgynevezett szellemvárosok csak ideiglenesen lesznek üresek, a gazdasági növekedés és a városiasodás előbb-utóbb feltölti ezeket a területeket (az urbanizációs ráta az elmúlt tíz évben 39 százalékról 53 százalékra emelkedett, és becslések szerint meg sem áll majd 65 százalékig). Bár egyes hírforrások szerint több tízmillió lakás áll már üresen Kínában, azok nagyrésze a komfortosság hiánya miatt eshet ki a vásárlók látómezejéből.

Igaz, hogy Kína bizonyos városaiban az ingatlanárak kezdenek elrugaszkodni a valóságtól, ezeket azonban helyi, nem pedig általános érvényű jelenségnek tartják. Hogy a kínai ingatlanpiac robbanása végül hol és mikor fog derékba törni, azt egyelőre senki sem tudja megmondani. Egy biztos, hogy amilyen meredek a felfutás, olyannyira fájdalmas lesz a korrekció is.

Forrás: Reuters/Aly Song