Ismét bizonyított a milliárdos guru

Vágólapra másolva!
Elképesztő mértékben, 46 százalékkal növelte meg a milliárdos befektetési guru, Warren Buffett cége a második negyedév során a nettó eredményét. A vállalat legfontosabb befektetésein komoly nyereséget tudott elérni az amerikai gazdaság javulása révén.
Vágólapra másolva!

4,54 milliárd dolláros nettó profitot ért el a Warren Buffett milliárdos nevével fémjelzett Berkshire Hathaway, melynek elnök-vezérigazgatója a guru. Buffett cége a tavalyi 3,11 milliárd dolláros eredményt 46 százalékkal tudta túlteljesíteni, és részvényenként 2763 dolláros nyereséget ért el (az "A" sorozatú papírokra nézve). Az üzemi eredmény 2252 dollárról 2384 dollárra hízott, ami a Reuters által készített 2170 dolláros konszenzust jócskán túlszárnyalja.

A társaság árbevétele 16 százalékkal tudott nőni éves szinten és 44,69 milliárd dollárt tett ki. A főbb befektésein, mint a biztosítási üzletág, a vasút, a közmű és az energiaipari befektetések mind-mind kimagasló teljesítményt ért el.

Warren Buffett cége egyébként az elmúlt hónapban sem ült tétlenül, hiszen júniusban lezárták a ketchupjairól ismert Heinz 23 milliárd dolláros felvásárlását (amit a 3G Capitallal közösen vettek meg), továbbá májusban jelentették be, hogy megvásárolják a 5,59 milliárd dollárért a NV Energyt, amit a MidAmerican Energy Holdingon keresztül szereztek meg.

A Bloombergnek nyilatkozó Meyer Shields szerint, aki a Keefe, Bruyette & Woods elemzője, úgy véli, Buffett cége azért tudott ilyen jól teljesíteni, mert az amerikai gazdaság is jó formát mutat.

Származtatott pozíciókon keresztül 390 millió dolláros profitot ért el Buffett a második negyedévben, ami a tavalyi 1,17 milliárd dolláros veszteséget feledtetheti valamennyire. A Berkshire Hathaway-nek vannak olyan derivatív pozíciói, melyek csak 2018-ban futnak ki, de a társaság minden negyedévben átértékeli a pozíciókat.

A 2009-ben novemberében megvásárolt Burlington Northern Santa Fé vasúti társaság - mely élen jár például a vasúti olajszállításban - 884 millió dollárral tudott hozzájárulni a cégcsoport eredményéhez. A MidAmerican közművállalat pedig 279 millió dollárt tett hozzá a vállalat eredményességéhez.

A beszámoló szerint a Berkshire Hathaway részvényportfóliója 103,3 milliárd dollárt ért a második negyedév végén, szemben a március végi 97,2 milliárd dollárral. A társaság készpénzállománya 27 százalékkal csökkent és 35,7 milliárd dollárt tett ki. Az esés mögött a Heinz felvásárlási tranzakció lezárása áll.

A biztosítással foglalkozó üzletág eredménye 14 százalékot csökkent az európai áradások miatt, de még így is 530 millió dolláros profitra volt képes.