Gyenge negyedévet zárt a Mol arab partnere

Vágólapra másolva!
100 millió dinárra esett vissza a második negyedév során a Mol arab partnerének, a Dana Gasnak a második negyedéves profitja, ami a tavalyi évi 181 millió dinár után jókora zuhanásnak számít. A Dana Gas főként az eladási árak csökkenése miatt, illetve az egyik iraki termelőegységben lévő problémák miatt szerepelt ilyen gyengén a beszámoló szerint.
Vágólapra másolva!

Közel 5 százalékos mínusszal reagált vasárnap a Dana Gas részvénye az Abu-Dhabi tőzsdén, miután a Mol arab partnere egy nem túl fényes gyorsjelentést tett közzé vasárnap.

A Dana Gas 100 millió dináros (27 millió dollár) nettó profitot hozott össze a tavalyi második negyedévben elért 181 millió dinárral szemben. A vállalat árbevétele 389 millió dinárra esett vissza, ami 12 százalékos zsugorodást jelent.

A menedzsment közleménye szerint főként az értékesítési árak csökkenése, illetve az egyik iraki termelőegységnél tapasztalt problémák játszanak szerepet a gyenge beszámolóban.

A Dana Gas vezérigazgatója szerint javul a cég helyzete, növekvő üzemanyagértékesítéssel számol társaság miután a múlt hónapban beindult az iraki termelőegység, tovább bíznak abban is, hogy Egyiptomban magasabb áron tudják majd a gázt értékesíteni. Erre akkor van lehetőség, ha az egyiptomi kormányzat az ipari fogyasztók számára megemeli a beszerzési árakat.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Napi 61,7 ezer hordóra nőtt a szénhidrogén termelés a negyedév során, ami éves alapon 5 százalékos bővülést jelent.

Milyen üzenete van a beszámolónak a Mol szempontjából?

A Mol számára fontos, hogy miként teljesít a Dana Gas, milyen eredményt tud elérni, illetve hogyan tudja a kintlévőségeit beszedni. A Dana Gas ugyanis fizetési problémák miatt februárba megszabadult a Mol-ban lévő pakkjának a felétől, amit egy gyorsított könyvépítéses aukció során adtak el viszonylag gyorsan.

A negyedév végén 792 millió dinárnyi készpénzállománnyal rendelkezett a Dana Gas. Egy év alatt 181 millió dinárral sikerült növelni ezt az összeget. A cég egyiptomi és iraki kintlévőségei 2,47 milliárd dinárra tehetők, de az év első hat hónapja során Egyiptomból 203, míg Irakból 223 millió dinárt sikerült beszednie. Előbbi esetében 960 millió dinár, utóbbinál pedig 1,47 milliárd dinár a kintlévőség.

A Dana Gas jelentésben pozitívnak értékelhető a nyereségesség, ugyanakkor az éves alapon csökkenő teljesítmény nem túl jó ómen. Továbbá aggasztó, hogy a kintlévőségek beszedése nem megy olyan gördülékenyen. Negyedéves szinten a 120 napnál hosszabb tartozással rendelkező állomány 3,75 százalékot hízott, de minden egyes időszak esetében növekedés látható. A 61-90 nap közötti állomány például 26 millió dollárról 89 millió dollárra ugrott.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Dana Gas napi grafikon

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu