Egy kis devizahiteles-mentés, egy kis takarékszövetkezeti hatalomátvétel

Vágólapra másolva!
Továbbra is a devizahiteles-mentés áll majd a középpontban, de jönnek adatok a magyar ipari termelésről, a költségvetés helyzetéről, és a devizatartalék változásáról is. A bizonytalanság csökkenéséig folytatódhat a forint gyengélkedése, kihozza negyedéves számait a Magyar Telekom, a recesszióból kikecmergésre utaló adatok jöhetnek az eurózónából. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Már csak két olyan hét van hátra a nyárból, melyeken bizonyosan nem ülésezik a parlament, mivel egy múlt heti bejelentés szerint augusztus 20. után rendkívüli ülésszak következik. A politikusok nagy része ezért pihenéssel tölti majd a következő napokat, ez alapján viszonylag kevés esemény, bejelentés várható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kitör végre az uborkaszezon. Ahogy az elmúlt hetekben, most is terítéken marad jópár ügy, melyekről bármikor érkezhetnek piacbefolyásoló hírek is.

A legfontosabb továbbra is a devizahiteles-mentés kérdésköre. Itt csak annyi biztos, hogy a kormány lényegében ultimátumot adott a bankoknak: a hónap végéig álljanak elő valami jó kis javaslattal, mert ha nem, majd az lesz, amit a kabinet akar, s az nyilván nem esik majd jól a pénzintézeteknek. Ez alapján a labda a bankok térfelén pattog, az ő részükről viszont sokkal ritkábban szivárognak ki javaslatok, mint a fideszes politikusoktól. Ezért megint arra lehet számítani, hogy a politikusi elszólásokból próbál majd a piac arra következtetni, hogy mekkora újabb terhet pakolhat a kormány a bankokra devizahiteles-mentés címszóval.

A takarékszövetkezetek is viharos közgyűlésekre készülnek, augusztus végéig át kell venniük a rájuk erőszakolt integrációs szervezet alapszabályát, valamint rá kell bólintaniuk, hogy lényegében államosítsák az eddig általuk tulajdonolt Takarékbankot. A napokban kiderülhet, hogy valóban lázadnak-e, vagy az esélytelenek nyugalmával meghajlanak a kormány akarata előtt.

Mennyi tartaléka van az államnak?

Ami a hazai makroadatokat illeti, a héten a júniusi ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a júliusi költségvetési egyenlegről futnak be információk, ezek azonban nem szoktak piacmozgatók lenni. A devizatartalékról is jön adat, amire a szokottnál jobban figyelhet a piac a devizahitelek várható forintosítása kapcsán, noha semmi konkrét információ eddig nem jött arról, hogy a jegybanknak milyen szerepet szánnak a folyamatban.

A tőzsdén az OTP árfolyamára továbbra is a devizahiteles-mentős nyilatkozatok gyakorolhatják a legnagyobb hatást, a Magyar Telekom pedig kihozza negyedéves gyorsjelentését. Erre nyilván elmozdulhat az árfolyam bármelyik irányba, de mindkét blue-chipnél inkább előre tekint a piac, a múltról tanúskodó jelentések kevésbé fontosak. A tőzsde és a forint is újra egyértelműen alulteljesítő lett, mióta belengették az újabb devizahiteles-mentést, a tendencia változásához valószínűleg arra lenne szükség, hogy eltűnjön a bizonytalanság, kiderüljön végre, mekkora újabb sarcokra számíthat a bankszektor.

Megszólal az angol jegybankelnök, aki kanadai

A jelentési szezon az egész világon dübörög, többek között az HSBC, a Deutsche Post, az ING, az Unicredit, a TUI, az Adidas és a Deutsche Telekom közli friss profitadatait. Fontos kötvényaukció csak Németországban lesz, de ettől sem várható piacmozgató hatás. A makronaptár sem olyan erős, mint múlt héten, nagy izgalmak inkább csak Angliában várhatók, ahol az új - egyébként kanadai állampolgár - jegybankelnök első sajtótájékoztatóját tartja a friss inflációs jelentéshez kapcsolódóan. Az eurózónában az olasz GDP alakulása lehet érdekes, a recesszió mértéke egyértelműen csökken. A német és francia ipari termelés az előző hónaphoz képest pluszba válthat. Az adatoknak összességében azt a vélekedést kell alátámasztaniuk a jó hangulat fennmaradásához, hogy a zóna lassan, de egyértelműen kilábalóban van a recesszióból.

A kínai adatok közül a csütörtökön érkező külkereskedelmi egyenleg lesz izgalmas, Amerikában pedig a szolgáltatóipari menedzserindex lesz a középpontban. De persze a kevés fontos adat sem akadályozza majd majd meg a piacokat abban, hogy továbbra is azon spekuláljanak, mikor kezdi majd el a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elzárni a pénzcsapokat.