Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag egy helyben állnak az európai részvényindexek, melyek délben is őrzik reggel megszerzett minimális előnyüket. A tőzsdemutatóknak a vártnál kedvezőbb szolgáltatóipari makroadatok sem tudtak lökést adni, melyek az eurózóna gazdaságának további javulásáról árulkodtak. Itthon szintén nincs nagy mozgás, a BUX minimális mínuszban mozog, leginkább a Mol gyengélkedése miatt. Amerikában sem várható túl sok izgalom nyitás után, a határidős indexek alapján a pénteki záróértékek közelében indulhat a nap. A vállalati gyorsjelentések, és a délután érkező makroadat viszont felpezsdíthetik a piacot, és kedvező esetben akár új történelmi csúcsra is lökhetik az indexeket.
Vágólapra másolva!

Javított az OTP

Nincs nagy mozgás a hazai piacon, a BUX minimális mínuszban tartózkodik, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít. A szomszédos piacokon szintén pénteki záróértékeik közelében mozognak a részvényindexek, az osztrák ATX-et a Raiffeisen 0,5 százalékos esése fékezi. A bank vezérigazgatója a Financial Timesnak adott nyilatkozatában jelezte, a cég növekedési terveinek megnyirbálását tervezi a Raiffeisen a kelet-közép-európai régióban.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül OTP javítani tudott, és pénteki záróértékéig kúszott vissza. A bankpapír a múlt héten nagyobb esést szenvedett el, amiben a bankot érintő kedvezőtlen hírek (Csányi Sándor részvényeladásai, a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság) játszhatott szerepet.

A többi blue-chip közül a Mol nagyjából reggeli értéke körül, 0,6 százalékos mínuszban található, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékos pluszban forog. A Richter elveszítette reggeli előnyét, és pénteki záróértékéig csúszott vissza, míg a nap nyertesének eddig az Egis számít 1,1 százalékos erősödésével. A Richter gyengülésében az játszhat szerepet, hogy a Jefferies visszavágta a gyógyszercég papírjaira vonatkozó célárát, az Egis részvényeihez hasonlóan.

Az Egis drágulását az okozhatja, hogy jó hírek érkeztek az Egis partnerétől, a Celltriontól. A külföldi társaság Amerikában is beadta a Remsima névre keresztelt készítmény klinikai tesztjei iránti kérelmet.Ezzel jó úton halad a készítmény bevezetése felé a társaság, melyek értékesítése az Egis számára is kedvező lehet.

Forrás: Origo

A forint piacán sincs nagy mozgás, a magyar deviza továbbra is a 298,4-es szint körül mozog az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 224,7 körül, a svájci franké 242 alatt mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nyomás alatt az HSBC

Állóvíz jellemzi leginkább az európai tőzsdéken zajló kereskedést, ahol a főbb részvényindexek szinte meg sem mozdulnak, és őrzik reggel megszerzett kisebb előnyüket. A tőzsdemutatóknak nem tudtak nagyobb lökést adni a vártnál kedvezőbb szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindexek (PMI).

Az eurózónában másfél éves csúcsra, 49,8 pontra emelkedett a PMI értéke júliusban, holott a szakértők stagnálásra számítottak a júniusi 49,6 pont után. A mutató egyre jobban közelít a szektor zsugorodásának/növekedésének határát jelentő 50 ponthoz, ami az eurózóna gazdaságának óvatos javulását mutatja.

Franciaországban 48,3 pontról 48,6 pontra ugrott a szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex, szintén a várt stagnálás helyett. Németországban viszont a vártnál alacsonyabb volt a bővülés, mivel a mutató 51,3 pontos értéke elmaradt a várt 52,5 ponttól, ami viszont a szektor további növekedéséről árulkodik.

Nagy-Britanniában 2006 decembere óta nem látott magasságokba emelkedett a szolgáltatóipari PMI értéke, mely a júniusi 56,9 pontról 60,2 pontra ugrott. Ez jelentősen meglepte a piacot, mivel a szakértők csupán 57,4 pontra számítottak.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon is folytatódott ma, melynek során az HSBC a vártnál gyengébb számokkal rukkolt elő. A brit bank 34,37 milliárd dolláros bevételt ért el a második negyedévben a várt 34,8 milliárd dollár helyett, ami miatt a cég 14,07 milliárd dolláros profitja is alulteljesítette a várakozásokat. A bejelentésekre 4,3 százalékos eséssel reagáltak az HSBC részvényei.

Lökésre várhatnak az amerikai indexek

Az európai "pangás" miatt Amerikában sem várható nagyobb mozgás nyitás után, és a határidős indexek alapján a pénteki záróértékek közelében indulhat a kereskedés. Az indexeknek vélhetően további indikációkra lenne szükségük, hogy új történelmi csúcsot üssenek, miután pénteken soha nem látott magasságokban zárt az S&P 500 és a Dow Jones is.

Ma további vállalatok fogják közzétenni második negyedéves gyorsjelentésüket, többek között a Tyson Foods, és az Integrys Energy számait ismerhetjük meg. Ezen túl makroadatból sem lesz hiány, az ISM szolgáltató szektorbeli kompozit index fog napvilágot látni.