Vágólapra másolva!
Újabb mínuszokkal kezdte a hetet az OTP a hazai piacon, amivel folytatódik a bankpapír elmúlt héten látott gyengélkedése. Az OTP esése pedig a BUX teljesítményére is rányomja bélyegét, így a hazai részvényindex sem tud emelkedni. Európában viszont óvatos pluszok láthatóak, a befektetők vélhetően kivárhatnak a délelőtti fontosabb makroadatok előtt.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Megtorpantak az ázsiai tőzsdék
Vágólapra másolva!

Gyengélkedik az OTP

Az európai tőzsdéken tapasztalható kivárás következtében a hazai börzén sincs nagy mozgás nyitás után, a BUX minimális mínuszban tartózkodik.

Az emelkedést akadályozhatja a vártnál gyengébb magyar kiskereskedelmi adat, mivel az előrejelzett 1,8 százalékos növekedés helyett 0,4 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom júniusban éves alapon. További negatívum, hogy a májusi 2,5 százalékos bővülésről árulkodó adatot lefelé, 2,2 százalékra módosították.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül az OTP tovább gyengélkedik, és a múlt heti pocsék teljesítménye után újabb 0,7 százalékkal került lejjebb az árfolyama. Ebben változatlanul a bankot érintő kedvezőtlen hírek (Csányi Sándor részvényeladásai, a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság) játszhatnak szerepet.

A többi blue-chip közül a Mol 0,4 százalékot gyengült, a Magyar Telekom viszont tovább távolodik történelmi mélypontjától, és 0,3 százalékot erősödött. A nap nyertesének eddig a két gyógyszerpapír számít, a Richter és az Egis egyaránt 0,9 százalékot erősödött.

Utóbbi drágulását az okozhatja, hogy jó hírek érkeztek az Egis partnerétől, a Celltriontól. A külföldi társaság Amerikában is beadta a Remsima névre keresztelt készítmény klinikai tesztjei iránti kérelmet.Ezzel jó úton halad a készítmény bevezetése felé a társaság, melyek értékesítése az Egis számára is kedvező lehet.

Forrás: Origo

A forint a lélektani 300-as szint alatt indította a hetet, és a 298-as szintig süllyedt az euróval szembeni jegyzése. A dollár/forint árfolyama 224 körül, a svájci franké 242 alatt mozog.

A hazai fizetőeszközt segítheti, hogy a GKI szerint Magyarország kikerült a recesszióból. Ugyanakkor növekedési fordulatról távolról sem lehet beszélni az intézet szerint, mely 0-0,5 százalékos gazdasági növekedésre számít idén. Az infláció 2,2 százalékos lehet 2013-ban, míg a költségvetési hiány 2,7-3,4 százalék között alakulhat.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Pereskedik a Vodafone

Az ázsiai piacok megtorpanása után Európában sem látható nagyobb mozgás nyitáskor a tőzsdéken. A főbb részvényindexek pénteki záróértékeik közelében, kisebb pluszban mozognak, amiben a befektetők kivárása is szerepet játszhat. Délelőtt fontos makroadatok fognak érkezni az eurózónából, mivel a német, a francia és a térség júliusi szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexe lát majd napvilágot. Ezen túl a júniusi kiskereskedelmi forgalom is nyilvánosságra kerül.

Forrás: Origo

A Mercedeseket is gyártó Daimler papírjai egyelőre nem mutatnak jelentősebb elmozdulást annak ellenére, hogy a Sunday értesülései szerint az autógyártó gyárat kíván építeni Brazíliában.

A telekomszektorban is "zajlik az élet", a Vodafone ugyanis beperelte a Telecom Italiát, mivel a brit cég szerint az olasz társaság 1 milliárd eurós kárt okozott neki Olaszországban. A Vodafone szerint a Telecom Italia visszaélt piacvezető szerepével az utóbbi öt évben, ennek tudható be az óriási veszteség. A hírek után a Vodafone részvényei fél százalékot erősödtek.

A makroadatokon túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, az HSBC, és a Pirelli is közzéteszi második negyedéves eredményeit.