Az útdíj miatt drágulhatnak az élelmiszerek

Vágólapra másolva!
Az útdíjat az élelmiszerek előállítóinak kell megfizetniük, ezért áremelés várható a tej- és baromfipiacon.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben szinte valamennyi alapvető élelmiszer előállítója áremelési szándékkal kereste meg a kereskedőket - írja a Napi Gazdaság keddi száma. Az Origo korábban részletesen foglalkozott azzal, hogy hogyan és miért hozhat áremelést az élelmiszeriparban az útdíj.

A lap szerint az élelmiszergyártás valamennyi szereplője két tűz között érzi magát: az útdíjat kivétel nélkül rájuk hárítják, ezt pedig az átadási árakban alig tudják érvényesíteni. A mezőgazdasági termelők esetében - vetőmag-, növényvédőszer-, illetve műtrágya-kereskedők - már be is építették az áraikba az útdíj költségét, miközben a gazdák a pluszköltségre való hivatkozással kapnak egyre alacsonyabb vételi ajánlatokat - mondta a Napi Gazdaságnak Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke azt mondta, hogy az elmúlt hetekben több gyártónak is sikerült 10 százalék alatti mértékben emelnie az átadási árat, igaz, ez nem minden esetben jelent meg a termékek fogyasztói áraiban. Leginkább a kereskedelmi láncon és a feldolgozóüzem méretén múlott, hogy sikerült-e egyáltalán bármiféle áremelést elérni.

Lukács László, a Tej Terméktanács főtitkára szerint a tejpiacon is emelhetnek. Szerinte van esély rá, hogy a terméktanács júliusban kiadott, 8-10 százalékos emelésről szóló előrejelzése teljesüljön.