Még mindig esnek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Az első félévben közel 42 ezer lakás cserélt gazdát, így az éves forgalom az idén is körülbelül 90 ezer lesz, az árak további 1-2 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Otthon Centrum ingatlanfranchise-hálózat.
Vágólapra másolva!

A lakásárak 2008-ban voltak a csúcson, azóta 20 százalékot estek, ebből 1-2 százalék jut erre az évre. A lakásoknál az első félévben 1,5 százalék volt az árcsökkenés, függetlenül attól, hogy téglából vagy panelból készültek, a téglaépítésű családi házak árvesztesége viszont 2 százalékot tett ki a tavalyi első félévhez képest.

A fővárosban a 11 és 17 milliós, a keleti országrészben a 8 milliós, nyugaton a 7 és 12 millió forintos áron kínált használt téglalakások voltak a legkeresettebbek. Árkategóriától függetlenül, minden területen az 50 és 60 négyzetméter közötti lakások voltak a legnépszerűbbek az első fél évben.

Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 8 millió közötti ilyen lakások iránt volt a legtöbb kereslet. Az első kínálati árhoz képest a teljes árengedmény 14 százalékot tett ki az első félévben. Ebből 5,5 százalékot az eladó engedett az értékesítés során, míg 8,5 százalékot a vevő alkudott le.

Az értékesítési idő - a meghirdetéstől az eladásig - tovább nőtt az első fél évben. A használt téglalakásnál 120-ról 140 napra, a panellakásoknál 74-ről 96-ra, míg a téglából készült családi házaknál 199-ről 216 napra.

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint jövőre még nem lesz változás a lakáspiacon. Miután az MNB a lakossági hitelezés fellendülését 2015-re teszi, akkortól várható a lakásforgalom növekedése, de az egyensúlyi szintet jelentő évi 160-170 ezer tranzakcióra még sok évet kell várni.