Viheti az MVM az E.ON gázcégeit

2013.08.07. 12:26

A Gazdasági Versenyhivatal feltétel nélkül engedélyezte, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. irányítást szerezzen az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó felett.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - Németország, Ausztria, Szerbia, Ukrajna és Románia versenyhivatalához hasonlóan - az irányításszerzés feltétel nélküli engedélyezése mellett döntött.

A Magyar Villamos Művek március végén jelentette be, hogy megvásárolta az E.ON több magyarországi érdekeltségét. A teljes vételár megközelítőleg 870 millió euró (nagyjából 260 milliárd forint) volt, amely magában foglalta az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényeit. A tranzakció lezáráshoz már csak a versenyhivatali jóváhagyás kellett.

A GVH megállapította, hogy a földgázkereskedelem nem alkot egységes árupiacot: azon belül az egyes lényegesen eltérő helyzetű vevőcsoportoknak történő értékesítés külön-külön árupiachoz tartozik, ezen kívül a földgáz-tárolást is eltérő árupiacként kezelte. A korábbi vizsgálataihoz hasonlóan a villamos energia-termelést és nagykereskedelmet - az Európai Bizottság gyakorlatával egyezően - azonos árupiacként kezelte.

Az indoklás szerint az MVM és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenységi területe a villamosenergia-iparhoz kapcsolódik. Az MVM-csoport tevékenysége kiterjed a villamosenergia-termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áramkereskedelem területére, azaz egy vertikálisan integrált vállalkozáscsoportnak tekinthető, amely a villamos energia piachoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is végez - írja a GVH.

2011-től az MVM földgáz nagy- és kiskereskedelmet is végez, de piaci részesedése egyetlen szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek, erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20 százalékot.

Az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. (EFT) tevékenysége a gáz nagy- és kiskereskedelemre, a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, továbbá Magyarország határain keresztül történő földgázszállításra terjed ki. Magyarországon az EFT a földgázt kiskereskedők/kereskedők, jellemzően egyetemes szolgáltatók, ipari fogyasztók és erőművek számára értékesíti.

Az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó a Magyarországon található földgáztároló
telepein gáztárolási tevékenység végzésére jogosult.