Vágólapra másolva!
A két legnagyobb gépgyártó, a Deere és a Caterpillar árfolyama is meglehetősen ingoványos talajra tévedt az elmúlt napokban. Ha törnek a támaszok, akkor komolyabb zakó elé nézhetnek a papírok. Ellenben, ha sikerül megindulni felfelé, akkor viszont jó belépő pontok adódhatnak a részvények esetében.Mindkét bankóriás részvénye a New York Stock Exchenge parkettjére van bevezetve, amelyre az Investor Trader különleges akciót hirdetett: augusztusban rendkívül kedvező díjak mellett lehet NYSE részvényekkel kereskedni! Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.
Vágólapra másolva!

Az 50 napos mozgóátlagról fordult le az elmúlt néhány napban a Deere és a Caterpillar árfolyama is. A világ legmeghatározóbb gépgyártói közé tartozó cégek árfolyama kritikus szinten mozog, a támaszok roppanása nagyobb zakót okozhat, ha viszont megtartják ezek a szintek a papírokat, akkor pedig lendületes emelkedés is jöhet.

Deere & Co. (NYSE): Lefordult az 50 naposról, de a támasz még tart

Az elmúlt hetekben nem szerepelt túl jól a Deere papírja, a részvény inkább oldalazással és eséssel töltötte a napjait. Júliusban többször lefordult az 50 napos mozgóátlagról a papír.

A napi grafikon szerint viszont komoly támasznál jár a részvény, a 80-81,5 dolláros sáv többször is megállította az esést. Ha sikerülne felpattanni a jelenlegi szintekről, akkor az 50 napos mozgóátlag áttörése után 86,8 dollárig, a 200 napos mozgóátlagig is elszáguldhat a papír.

Amennyiben nem jön össze a megindulás, könnyen lehet stoppolni. 80 dollár alatt nagyon sokat romolhat a technikai kép.

Deere & Co. napi grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu

Caterpillar (NYSE): Kicsit messzebb van a támasztól, mint a Deere

Sokban hasonlít a Deere és a Caterpillar grafikonja egymásra, bár utóbbi talán egy hajszálnyival távolabb van a kritikus támasztól. A részvény augusztus elején lefordult az 50 napos mozgóátlagról és úgy fest, a 80-81 dolláros szint körül fekvő támasz erejét megnézi közelebbről.

Ha kitartanak a támaszok, akkor itt is lendületes felpattanás jöhet, ami az 50 napos mozgóátlagig viheti el első körben a papírt. Később pedig a 87 dollárnál lévő 200 napos mozgóátlag is elérhetővé válhat.

Az indikátorok nem festenek túl acélosan, így ezek megkérdőjelezik a felpattanás lehetőségét.

Caterpillar napi grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük