Leleplezett egy piramisjátékot a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy az MKK Magyar Kedvezménykártya Kft. piramis-elven működött, és tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat. 227 200 forint bírságot kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A tavaly indított versenyhivatali vizsgálat megállapította, hogy a vállalkozás 2012. július 3-tól 2013. március 14-ig olyan piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszert működtetett, amelyben a fogyasztók azzal a lehetőséggel számoltak, hogy a rendszer tagjaiként azonnal valamilyen juttatásban részesülnek. Ez azonban nem volt igaz. Az Index szerint a rendszerbe belépők csak akkor jutottak bizonyos vásárlásaik után kedvezményhez, ha beszerveztek legalább 200 tagot, illetve folyamatosan szállították az olyan üzleteket, amelyek még fizettek is azért, hogy kedvezményt adhassanak.

A kedvezménykártya előnyeiből tehát legfeljebb a piramis csúcsán állók tudtak hasznot húzni, az új belépők egy darabig biztosan nem, szemben a társaság tájékoztatásaival. A GVH ezért vizsgálatot indított, de nem a Büntető Törvénykönyvben bűntettként meghatározott piramisjáték szervezését vizsgálta, hanem a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megsértését.

A vállalkozás - amely a honlapján több mint 150 ezer magyar ajánlásával büszkélkedik - a GVH szerint az azonnali kedvezmények ígéretével, az elfogadóhelyek számával, a megszerezhető jövedelem mértékével, továbbá az ellenszolgáltatás nélküliség, a fogyasztói ajánlások számával és a kamatmentesen igénybe vehető vásárlási keret felhasználásával kapcsolatban valótlan információkat adott a fogyasztóknak. A Kft. ezzel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, és megtévesztette a fogyasztókat. A GVH 227 200 forint bírságot szabott ki a vállalkozásra, figyelembe véve a vállalkozás alacsony árbevételét és a törvényi keretet, amely alapján a bírságot kiszabhatta.