Ég és föld a bankok és a kormány elképzelése a devizahiteles-mentésről

Vágólapra másolva!
A futamidő rövidülése és az állam tehervállalása miatt komoly összetűzés lehet a bankok és a kormány között a Figyelő információi szerint a devizahitelesek újabb mentőakciójánál.
Vágólapra másolva!

Formálódik a bankszövetség javaslatcsomagja a devizahitelesek legújabb mentőakciójához, az azonban több ponton is elüt a kormány instrukcióitól a Figyelő értesülése szerint.

A nemzetgazdasági tárca és a bankszövetség illetékesei az augusztus 20-i hosszú hétvége után találkoznak. A bankoknak elemi érdekük lenne olyan csomaggal előállni, amely a kormány elképzeléseihez valamennyire közel áll, mert a kormányoldal, tette világossá ezt Varga Mihály miniszter és Rogán Antal frakcióvezető is, ősszel elfogadja a mentőcsomagot, akár lesz egyezség a bankszövetséggel, akár nem.

A kormány forintosítani akarja a lakáscélú jelzáloghiteleket, közben rövidíteni is akar a lejáratot, és a költségvetésnek nincs nagyon pénze arra, hogy részt vállaljon a terhekből.

A bankszövetségnél készülő csomag azonban a rövidülő futamidőre vonatkozó kormányzati igénynek nem felel meg a Figyelő tudomása szerint. „Az még hagyján, hogy mi nem értjük pontosan, mit akarnak, de a találkozókon úgy tűnt, a kormány képviselői sincsenek teljesen tisztában azzal, hogyan lehet megvalósítani azt, amit akarnak” – fogalmazott egy banki forrás, akinek első kézből vannak információi a tárgyalásokról. A futamidő lerövidítése ugyanis a törlesztőrészlet növekedésével jár, miközben a kormányzat inkább azt akarhatja, hogy a havi törlesztőrészlet legyen kisebb a mainál.

A bankok azt sem tartják opciónak a lap írása szerint, hogy az állam közreműködése, a költségvetés bevonása nélkül rendezzék a forintosítás 4-600 milliárd forintos költségeit.