Három pénznemben törlesztjük az IMF-hitelt

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) döntése alapján 3 devizanemben: dollárban, euróban és angol fontban törleszti ki az Államadósság Kezelő Központ az IMF-hitel még fennmaradt, 2,2 milliárd euró értékű részét.
Vágólapra másolva!

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak adott interjúban elmondta: az IMF-hitel előtörlesztésében az ÁKK egyeztetett a Magyar Nemzeti Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Eszerint az IMF kérésére három pénzemben fizeti ki az ÁKK augusztus 12-ig a fennmaradó 2,2 milliárd euró értékű tartozást: amerikai dollárban, euróban és angol fontban. "Az ehhez szükséges devizát már rendezték a kollégák, és a nemzeti bank közvetítésével ki fog menni a kormányzatot illető rész." - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Borbély László András hozzátette: az IMF-hitel előtörlesztésének időpontja annyiban fix, hogy erre a napra amúgy is volt egy esedékes részlet, tehát ehhez hozzákötik a fennmaradó részt. "A szükséges devizaforrás megvolt már, hiszen az év elején már megvalósítottuk azokat a devizakötvény-kibocsátásokat, amelyekből az ez évi terv teljesült".

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 6-án teljes egészében visszafizette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása az IMF felé - közölte a jegybank szerdán a honlapján. A közlemény szerint a jegybank az IMF-től 2009-ben felvett hitel még fennálló részét, 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót (216 milliárd forint) fizetett vissza.

Orbán Viktor miniszterelnök július végén a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy az IMF-től korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A szaktárca ezután közölte, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt.

A nemzetgazdasági tárca akkori közlése szerint a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól. Az ebből fennálló tőketartozás mértéke 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.