Nincs ok az örömre a japán tőzsdén

2013.08.08. 8:25

Újra rossz napja volt a japán tőzsdének, melyet zárás előtt kezdtek el ütni, amiben az erősödő jen is szerepet játszhatott. Pedig a Bank of Japan mai ülésén nem változtatott a pénzpumpa ütemén, változatlanul dollármilliárdokat fog önteni a piacra a japán jegybank, ami a tőzsde számára is pozitívum. A szigetországban a várttól elmaradt a folyó fizetési mérleg júniusi többlete, Kínából viszont a gazdaság javulásáról áriulkodtak a makroadatok. Ennek ellenére a kínai index nem tudott lendületbe jönni, és csak stagnálásra volt képes.

Amerikában folytatták lejtmenetüket a piacok, amit részben a Fed pénzcsapjának közelgő elzárása körüli aggodalmak okoztak. Európában viszont erősödésnek indulhatnak az indexek, és 0,2-0,3 százalékos emelkedésre lehet felkészülni nyitáskor a határidős mutatók alapján.

Megütötték a Nikkei-t

Felemásan teljesítenek ma az ázsiai részvényindexek, melyek közül a legtöbb erősödni tud, a japán Nikkei viszont nagyon lemaradt társaitól. A tegnapi nagyobb esése után a Nikkei folytatja útját lefelé, és 1,6 százalékkal került lejjebb ma az árfolyama.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo

A Nikkei gyengélkedésében a tovább erősödő jen is szerepet játszhat. A jen dollárral szembeni jegyzése a 96-os szintet vette célba, ami rossz hír az exportáló cégek számára, mivel az erősödő deviza rontja az eredményességüket. Pedig a Bank of Japan ma véget ért ülése után eleinte gyengülésnek indult a jen, miután a BoJ úgy döntött, nem változtat a jelenleg futó eszközvásárlási programok nagyságán, és továbbra is 60-70 milliárd jennel fogják növelni a monetáris bázist.

USDJPY árfolyama

Forrás: Origo

Japánból ezen túl makroadatok is napvilágot láttak, a várt 400 milliárd jen helyett csak 336 milliárd jen lett júniusban a folyó fizetési mérleg többlete, ami az előző havi 540 milliárd jentől is jócskán elmarad. Közzétették ma azt is, hogy hogyan áramlottak a különböző eszközosztályok között a japán megtakarítások. A külföldi kötvényekbe 689 milliárd jent raktak az előző heti 233 milliárd jen után, de a külföldi részvényekben eladók voltak. A japán kötvényekre is ráugrottak a japánok, míg a hazai részvényekből tőke áramlott ki.

Kínában szintén fontos makroadatokat tettek közzé, mely szerint az elemzői konszenzusban szereplő 26,9 milliárd dollár helyett csak 17,82 milliárd dollár lett a kínai külkereskedelmi többlet. Az export ugyanakkor éves szinten júliusban 5,1 százalékot nőtt a várt 2 százalék helyett, az import pedig 10,9 százalékot, holott csak 1 százalékos bővülésre számítottak a szakértők. Többen úgy értelmezik az adatot, mintha Kína kezdene ismét erőteljesebben növekedni.

Ennek ellenére a kínai Shanghai Composite csak minimális erősödésre volt képes, míg a dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang Seng 0,3 százalékot tudott ugrani. Dél-Koreában nem okozott meglepetést, hogy nem változtatott a 2,5 százalékon álló alapkamat nagyságán ma a Bank of Korea. A döntés teljesen megegyezett az elemzők várakozásával.

A legjobb teljesítményt az ausztrál S&P/ASX 200 index nyújtja, mely 1,1 százalékot tudott emelkedni annak ellenére, hogy több mint 10 ezer fővel csökkent az ausztrál foglalkoztatottság, holott az elemzők 5 ezer fős növekedésre számítottak.

Forrás: Origo

Megtépték a Groupont

Sorozatban harmadik napja csökkentek az amerikai részvényindexek, amiben az is szerepet játszhatott, hogy a héten felerősödtek a félelmek a Fed eszközvásárlási programjának csökkentése körül. Az utóbbi napokban az atlantai és a chicagói Fed elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a jegybank még az idén elkezdhet csökkenteni a QE3 programon. A clevelandi Fed vezetője tegnap hasonló gondolatokat fogalmazott meg, és közölte, ő kész lenne csökkenteni a kötvényvásárlások ütemén, amennyiben a munkaerőpiac a mostani ütemben javul.

A részvényindexek nap végére csökkenteni tudták veszteségeiket, de a negatív tartományból végül nem tudtak kikecmeregeni. Az S&P 500 0,4 százalékot, a Nasdaq és a Dow Jones pedig 0,3 százalékot esett.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítettek, tízből hét szektor gyengült, a közműcégek papírjai viszont erősödni tudtak. Az egyik leggyengébben a pénzügyi vállalatok teljesítettek, melyeket többek között a Bank of America 0,8 százalékos, a Morgan Stanley 0,9 százalékos, valamint a Wells Fargo 1,7 százalékos esése húzta lejjebb.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap. A Tesla részvényei 14 százalékot ugrottak piaczárás után az eredmények közzétételére. Az elektromos autógyártó 20 centes tisztított EPS-t ért el, de a Bloomberg szerint ez nem összehasonlítható a konszenzussal néhány tétel miatt.

20 százalékot ugrott a jelentés miatt a Groupon. A "kuponos" oldal árbevétel  soron tudott pozitív meglepetést okozni, ráadásul a várakozások sem lettek túl erősek. A cég mindenesetre 300 millió dolláros részvény visszavásárlást jelentett be, továbbá az új vezérigazgatót, aki korábban csak megbízott vezető volt a cégnél.

Groupon árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Tőzsdei bevezetésre készül a Hilton hotellánc a Wall Street Journal szerint, emiatt 4 bankot is megkeresett a tranzakció lebonyolításához. A hotelláncot még a Blackstone kockázati tőketársaság vitte ki a tőzsdéről 2007-ben. Az utóbbi cég úgy látja, most megfelelő a piaci környezet, hogy a részesedését elkezdhesse csökkenteni.

Rossz napja volt a Walt Disney-nek, a papírjai 1,7 százalékot vesztettek értékükből. A vállalat gyorsjelentése inkább a várakozásoknak megfelelőnek volt mondható, ráadásul a vállalat legújabb filme, a Magányos Lovas eddig csúfos bukás, amit a piac sem értékel kedvezően. A befektetők mintha erre koncentráltak volna, pedig az igazán fontos üzletágakban jól teljesített a társaság.

13 milliárd dollárral nőtt a nem lakáshitelek nagysága az USA-ban június során a Fed adatai szerint, leginkább az autóhitelek iránti kereslet volt nagyon erős.

Tartottak tegnap egy 10 éves kötvényaukciót az USA-ban, ahol 2,62 százalékos hozam mellett keltek el az állampapírok, de 2009 márciusa óta a legalacsonyabb volt az érdeklődés a papírok iránt.

Ma a fontosabb makroadatok közül a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma fog napvilágot látni, melyen túl megismerhetjük az Nvidia, a Priceline.com, a Dean Foods és a Rio Tinto második negyedéves eredményeit is.