Vágólapra másolva!
Megtáltosodott a Richter és a Mol árfolyama, mindkét papír nagyobb száguldást mutatott be ma, aminek köszönhetően a BUX is a pluszokat gyűjtögette. De a többi magyar papír is jó formában volt, az OTP korrigálni tudta az elmúlt napok eséseit. A jó hangulat pedig a forintra is kedvező hatással volt, a hazai fizetőeszköz nagyobbat erősödött a főbb devizákkal szemben.A nemzetközi tőzsdéken nincs nagy mozgás, Európában tartják a pluszokat a tőzsdemutatók. A jó hangulatot reggel a kedvező kínai makroadatok segítették megalapozni, és Németországból is az export bővüléséről számoltak be. Amerikában a tegnapi záróértékek körül mocorognak az indexek, és a tartós vételi kedvet a remek munkaerőpiaci adat sem tudja meghozni.
Vágólapra másolva!

Vették a magyar részvényeket

Kiváló napot tudhat maga mögött a magyar tőzsde, ahol rendkívül jó hangulatban zajlott ma a kereskedés. A parketten a vételi kedv dominált, melynek köszönhetően a BUX 2,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex ezzel felülteljesítette régiós társait, amivel tegnapi lemaradását is igyekezett behozni.

Forrás: Origo

A nap sztárjának a Richter és a Mol számított, a gyógyszercég papírjai 4,3 százalékot, az olajipari vállalaté pedig 2,9 százalékot drágultak. A Mol egy fontos támaszról pattant fel, és a lendület egészen 16600 forintig repítette.

Mol árfolyama

Forrás: Origo

A Magyar Telekom szintén erősödött, és 0,9 százalékos drágulásával három hetes csúcsára került. Ennek legfőbb oka, hogy a telekomtársaság remek gyorsjelentést tett közzé. A cég minden soron megverte az elemzői várakozásokat második negyedéves eredményével, ráadásul az éves bevételi prognózist is megemelte. A befektetőknek nem lehet okuk panaszra, így az igen nyomottnak mondható árfolyamszintekről akár egy felfele kör is kibontakozhat a jelentés hatására.

A jó hangulatban az OTP is korrigálta az elmúlt napok eséseit, és 2,5 százalékot menetelt, amivel 4500 forint fölé jutott az árfolyama. Rajtuk kívül az Egis 1,7 százalékot emelkedett.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába folytatta jó teljesítményét tegnapi remek gyorsjelentése után, és ma 5,6 százalékot erősödött. Ebben segítségére volt a Concorde-tól érkező felminősítés is, a brókercég már felülsúlyozásra ajánlja a járműgyártó részvényeit, aki a korábbi 935 forintos célárat 1190 forintra emelte.

A forint nagyobb menetelésbe kezdett délután, és a 297,6-os szintig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama. A forint a dollárral szemben 222,3-ig, a svájci frankkal szemben pedig 242 alá erősödött.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Repeszt a Commerzbank

Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek délután minimálisan növelni tudták előnyüket. A befektetők jókedvét a kedvező kínai makroadatok segíthették megalapozni, a kínai export éves szinten 5,1 százalékkal nőtt júliusban a várt 2 százalék helyett, az import pedig 10,9 százalékot, holott csak 1 százalékos bővülésre számítottak a szakértők. Többen úgy értelmezik az adatot, mintha Kína kezdene ismét erőteljesebben növekedni.

Németországból viszont kissé csalódást keltő adatok láttak napvilágot. Az export csupán 0,6 százalékkal bővült júniusban az előző hónaphoz képest, holott a szakértők 0,9 százalékos növekedésre számítottak. Ez viszont még így is jelentős javulásnak számít, mivel májusban 2 százalékkal zsugorodott az export, így a mostani adat Németország gazdaságának javulására utal. A júliusi import pedig 0,8 százalékkal esett vissza májushoz képest, szemben a várt 0,5 százalékos növekedéssel.

A görög munkanélküliségi ráta viszont új történelmi csúcsra, 27,6 százalékra emelkedett májusban, annak ellenére, hogy a szakértők 26,9 százalékot vártak. Különösen a fiatalok körében aggasztó a helyzet, a 18-24 éves korosztály 65 százaléka áll munka nélkül.

A részvényindexek közül a belga mutató teljesít a legjobban 1,8 százalékos megugrásával, amit nagy részben a KBC 6 százalékos menetelésének köszönhet. A belga bank 517 millió eurós nettó profitot hozott össze a második negyedévben, amivel messze túlteljesítette a 372 millió eurós várakozásokat.

Forrás: Origo

A német DAX komponensei közül messze kiemelkedik a Commerzbank 16,1 százalékos ugrásával, melyben a bank vártnál erősebb gyorsjelentése játszik szerepet. A Deutsche Telekom szintén jól teljesít, közel 7,4 százalékot erősödött, miután a cég árbevétele lényegesen magasabb lett a várakozásoknál. Az Adidas viszont 1,9 százalékot esett, mivel a ruhagyártó nem tudta teljesíteni a várakozásokat gyorsjelentéséve, ráadásul a cég a 2013-as árbevétel előrejelzéseit is rontotta.

A Nestlé 2,6 százalékot gyengült, miután az élelmiszergyártó csalódást okozott első féléves gyorsjelentésével. A vállalat árbevétele és profitja nem a vártnak megfelelő mértékben növekedett, ráadásul a cég csökkenteni kényszerült az idei bevételi előrejelzésein is.

Száguld a Groupon és a Tesla

Tipikus nyári napnak tekinthető a mai az amerikai tőzsdéken, ahol az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett zajlik a kereskedés. A részvényindexek emelkedéssel kezdték a napot, késő délután viszont veszítettek előnyükből, és a Dow Jones már 0,3 százalékos mínuszban mozog. Az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedik.

A jó hangulatot segíthetné a remek munkaerőpiaci adat, a múlt héten csupán 333 ezer friss munkanélküli segélykérelmet adtak be az Egyesült Államokban, ami hat éves mélypontnak felel meg. Ez ráadásul az elemzők által várt 335 ezernél is alacsonyabb.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítenek, a legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások teljesítenek, míg a távközlési cégek papírjai nagyobb lemaradást mutatnak.

Forrás: Origo

Valósággal szárnyra kaptak a Groupon részvényeik, miután 27 százalékot repesztett az árfolyamuk a cég remek gyorsjelentésének köszönhetően. A vállalat mind árbevétel, mind profit soron kellemes meglepetést okozott, leginkább észak-amerikai teljesítményének köszönhetően, ahonnan kirobbanó forgalomnövekedésről tudott beszámolni a társaság.

Groupon árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A Tesla is száguld, közel 15 százalékos pluszban forognak a részvények, ugyancsak a kiváló második negyedéves eredményeknek köszönhetően. Az elektromos autógyártó 20 centes tisztított nyereséget ért el részvényenként, ami bőven meghaladta a várt 5 centes egy részvényre jutó profitot.

A McDonald's papírok viszont 0,7 százalékot vesztettek értékükből, annak ellenére, hogy a gyorsétteremlánc 0,7 százalékkal tudta növelni forgalmát a legalább egy éve nyitva lévő üzletekben a várt 0,4 százalékkal szemben.

A MasterCard részvények folyamatosan csökkentik mínuszaikat, miután az S&P hitelminősítú "A-"-ról "A"-ra javította a cég adósbesorolását.

Piaczárás után érdemes lesz figyelni a Lions Gate Entertainment, az Nvidia és a Priceline.com gyorsjelentésére.