Vágólapra másolva!
Remek eredményekről számolt be gyorsjelentésében a Magyar Telekom, amire nagyobb menetelésbe kezdett a cég részvényeinek árfolyama. A vételi kedv pedig szinte az összes főbb magyar papír befektetőire is átragadt az OTP kivételével, ennek köszönhetően a Mol és a Richter árfolyama is emelkedéssel kezdte a kereskedést. Európában szintén jó hangulat uralkodik, az indexek kisebb pluszt szedtek össze, részben a kellemes meglepetést okozó kínai makroadatoknak köszönhetően.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Nincs ok az örömre a japán tőzsdén
Vágólapra másolva!

Kilóg a sorból a Magyar Telekom

Az európai jó hangulatnak köszönhetően a hazai parketten is a vevők dominálnak, a BUX 0,6 százalékos pluszban mozog nem sokkal nyitás után. A magyar részvényindex ezzel régiós társaihoz hasonlóan teljesít, és kissé korrigálja a héten mutatott gyengébb teljesítményét.

Forrás: Origo

A BUX erősödését leginkább a Magyar Telekom 1,2 százalékos drágulásának köszönheti, miután a telekomtársaság remek gyorsjelentést tett közzé. A cég minden soron megverte az elemzői várakozásokat második negyedéves eredményével, ráadásul az éves bevételi prognózist is megemelte a Magyar Telekom. A befektetőknek nem lehet okuk panaszra, így az igen nyomottnak mondható árfolyamszintekről akár egy felfele kör is kibontakozhat a jelentés hatására. Az eladósodottsági ráta azonban kinézett felfele a célsávból, ami az osztalék szintjével kapcsolatos aggodalmakat továbbra is fenntarthatja.

A többi főbb papír az OTP kivételével erősödni tud, a Mol 0,7 százalékot, a Richter pedig 0,6 százalékot emelkedett. A bankpapír viszont tegnapi záróértékéig csúszott vissza, holott kezdetben kisebb plusszal kezdte a napot.

Forrás: Origo

A Magyar Telekommal ellentétben a Graphisoft Park gyenge nettó eredményről számolt be gyorsjelentésében. Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest az egyik bérlő, az AMRI távozása miatt lettek gyengébbek a számok, negyedéves alapon pedig a személyi költségek növekedése rontotta az eredménysorokat. Az eredmények után 1 százalékos mínuszban forog a részvény.

A forint erősödni kezdett reggel, és a 300-as szint közeléből 299,2-ig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 224-nél, a svájci franké 243,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Tépik a Commerzbankot

Emelkedéssel nyitottak a főbb európai részvényindexek, részben a kínai gazdaság javulásáról árulkodó makroadatoknak köszönhetően. Kína fontos kereskedelmi partnere Európának, így az ottani erőteljesebb növekedés kedvező a régió számára is.

Németországból viszont kissé csalódást keltő adatok láttak napvilágot. Az export csupán 0,6 százalékkal bővült júniusban az előző hónaphoz képest, holott a szakértők 0,9 százalékos növekedésre számítottak. Az import pedig 0,8 százalékkal esett vissza májushoz képest, szemben a várt 0,5 százalékos növekedéssel.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon Európában is folytatódott. A Deutsche Telekom 4,42 milliárd eurós adózás és kamatfizetés előtti, amortizációval csökkentett nyereséget ért el a második negyedévben, ami nagyjából megegyezett a 4,41 milliárd eurós EBITDA várakozásokkal. A telekomcég 15,16 milliárd eurós árbevétele viszont lényegesen jobb lett a konszenzushoz képest. Idén 17,5 milliárd euró lehet az tisztított EBITDA a cég szerint és 4,5 milliárd euró a szabad készpénzáramlás. Korábban még 5 milliárd eurót vártak. A bejelentésekre 4,7 százalékot erősödtek a részvények

43 millió eurós nettó profitot ért el a második negyedév során a Commerzbank, holott a szakértők 4,6 millió eurót vártak. A nyereség ugyanakkor 84 százalékot csökkent egy év alatt, mivel a cégnek jelentős összeget, 537 millió eurós tartalékot kellett képeznie a nem teljesítő hitelek után. A nettó kamatbevétel 1,09 milliárd euró volt a várt 1,35 milliárd euróval szemben. Az eredményekre már 7 százalékot ugrott a részvények árfolyama.

Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo

Az Adidasnak nem sikerült teljesítenei a várakozásokat, árbevétel és profit soron egyaránt csalódást okozott a társaság. A 172 millió eurós nettó profit elmarad a 175,8 millió eurós várakozásoktól, míg az árbevétel a vártnál nagyobb mértékben csökkent, és 3,38 milliárd eurót tett ki. Ráadásul a ruhagyártó szerint a cég árbevétele alacsonyabb lehet idén a korábban jelzettnél. A gyenge eredmények után már 2,9 százalékos mínuszban forog a papír.