Csak a mobilos videokártyákban bízhat az Nvidia

Vágólapra másolva!
Bár nem vétette el az elemzői várakozásokat az Nvidia az elmúlt negyedévben, a mobiltelefonos chipgyártók között éleződő verseny hatására a vártnál alacsonyabb lehet az árbevétel a jelenlegi negyedévben. Bár a PC piac hanyatlása miatt még mindig ebben a szegmensben lehet a nagyobb növekedés, a befektetők nem örültek a hírnek és közel 2 százalékos mínuszban nyithat ma a részvény.
Vágólapra másolva!

Visszaesett a profit, de legalább a várakozásokat hozta

Nem sikerült valami fényesre a többség által főleg GeForce videókártyáiról ismert Nvidia második negyedéves gyorsjelentése, 19 százalékkal kevesebb nyereséget ért el ugyanis a vállalat a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár a nyereség egy részvényre vetítve (EPS) így csak 16 centes lett, a tisztított EPS területén már 23 dollárcentet mutathat fel a májustól július végéig terjedő időszakra a chipgyártó, ami az elemzők által várt 18,7 dollárt azért meghaladta.

Valamelyest optimizmusra adhat okot továbbá az is, hogy a bruttó fedezeti hányad is emelkedett cégnél az előző negyedévben, 55,8 százalékról 51,8 százalékra. Az árbevétel viszont szinte alig múlta felül a várakozásokat, alapvetően megegyezett az elemzők által várt 975 millió dollárral.

A mostani negyedév gyenge lehet

Ami viszont talán az egyik legjelentősebb információ volt a befektetők számára, hogy a cég kevésbé optimista a mostani negyedéves árbevétel alakulásával kapcsolatban, hiszen csak 1,05 milliárd dollár körül várja azt a menedzsment (plusz, mínusz 2 százalék), az elemzői konszenzusban viszont 1,1 milliárd dolláros árbevétel szerepel.

A cég főleg a mobilpiacon mutatkozó erősebb verseny hatására vár gyengébb értékesítési számokat, amire ennek ellenére nagy szüksége van a chipgyártónak, hiszen a hagyományos PC-piacokra szánt videokártyák értékesítése meglehetősen gyengének számít, köszönhetően a PC-piac általános válságának.

A befektetők a pesszimista menedzsment okán 2 százalékos mínuszba lökték a kereskedés utáni órákban a videokártyákat gyártó Nvidia árfolyamát, így 14,5 dollár közelében nyithat ma a papír.

Az Nvidia árfolyama (Nadsaq)

Forrás: Investor.hu