Horvátország felé kacsintgat az OTP

Vágólapra másolva!
Kiírták a horvát postabank privatizációs tenderét, amin horvát sajtóértesülések szerint az OTP is megmérettetheti magát. Ráadásul a hazai pénzintézet korábban már jelezte, hogy Horvátországban szíves-örömest terjeszkednének. A pénzintézet megvétele egyébként az elmúlt évek példájából kiindulva mintegy 2-4 százalékkal javíthatnák az OTP nyereségét.
Vágólapra másolva!

A horvát pénzügyminisztérium hivatalosan is meghirdette a horvát postabank, azaz Hrvatska postanska banka (HBP) privatizációját - számolt be az MTI. Ezek szerint a az érdeklődők augusztus 31-ig jelezhetik befektetési szándékukat, míg nem kötelező érvényű ajánlatukat szeptember 20-ig kell benyújtaniuk. Az államnak jelenleg a bank honlapján elérhető információk szerint közvetve és közvetlenül 99,13 százalékos részesedése van a pénzintézetben.

Korábban a Poslovni dnevnik horvát üzleti napilap még arról számolt be meg nem nevezett kormányközeli forrásokra hivatkozva, hogy több bank, közöttük az OTP is érdeklődik a HPB iránt.

Forrás: Origo

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója még az origo.hu-nak adott interjújában fejtette ki, hogy külföldi és hazai bankvásárlás is érdekeli az OTP-t. A célpontokat tekintve kiemelte, hogy ahol már jelen vannak, mindenképpen növelni szeretnék a részesedésüket. Elsősorban 5-6 százalékos piaci részesedéssel rendelkező bankok jöhetnek szóba Szerbiában, Horvátországban, Romániában és Szlovákiában is.

Mit kell tudni a célpontról?

A június végén 17,8 milliárd kunát kitevő mérlegfőösszegét tekintve a HPB a hetedik legnagyobb bank volt Horvátországban. Összesen 60 saját fiókkal rendelkezik a pénzintézet, de ezen kívül a horvát posta több mint 1000 fiókján keresztül is eléri ügyfeleit.

2010 és 2012 között rendre növekdő profitról számolt be a horvát postabank, melynek eredménye nagyjából az OTP nyereségének 2-4 százalékára volt tehető az elmúlt években. 2013 első hat hónapjában 61,4 millió kuna nyereséget ért el, ami enyhe emelkedésnek számít az előző év azonos időszakában elért 61 millió kunához képest. Ráadásul mivel az OTP már jelen van a horvát piacon, ezért nem zárható ki, hogy némi szinergiahatás is elérhető lenne a két egység összeolvasztásával.

Forrás: Origo